Justitie blijft asielzoekers terugsturen naar Athene

Nederland blijft asielzoekers terugsturen naar Griekenland als zij in dat land de Europese Unie zijn binnengekomen. Dit antwoordden minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) gisteren op vragen van SP-Kamerlid Jan de Wit.

De Wit stelde zijn vragen naar aanleiding van een vernietigend rapport over de omstandigheden in Griekse gevangenissen, opgesteld door het comité tegen foltering van de Raad van Europa. Het rapport beschreef talloze gevallen van erbarmelijke huisvesting, verwaarlozing, mishandeling en zelfs foltering van gevangenen, vooral van gedetineerde immigranten en vluchtelingen.

Vorig jaar droeg Nederland ruim dertig asielzoekers over aan Athene. Lidstaten van de Europese Unie hebben in het zogeheten Dublin-akkoord afgesproken dat asielaanvragen van vluchtelingen moeten worden behandeld in het land waar zij de Europese Unie binnenkomen.

Hirsch Ballin en Albayrak schrijven dat de uitzettingen van asielzoekers naar Griekenland niet worden stopgezet naar aanleiding van het rapport, omdat het verslag geen betrekking heeft op de inhoudelijke behandeling van asielaanvragen. Ook wijzen de bewindslieden op maatregelen die Griekenland heeft genomen als reactie op de kritiek.

Twee weken geleden riepen VluchtelingenWerk en Amnesty International Albayrak op de uitzettingen te stoppen. De organisaties wezen daarbij op het feit dat Noorwegen (geen EU-lid maar wel deelnemer aan de Dublin-regeling) geen asielzoekers meer naar Griekenland stuurt.

VluchtelingenWerk zei tegen persbureau ANP „zeer teleurgesteld” te zijn over de Nederlandse beslissing. Directeur Edwin Huizing wees op de procedure die de Europese Commissie is gestart tegen Griekenland wegens de slechte behandeling van vluchtelingen. „De lidstaten zouden hieruit hun conclusies moeten trekken en voorlopig geen asielzoekers moeten uitzetten naar Griekenland”, aldus Huizing.