Iraakse premier stelt ultimatum

De Iraakse premier Al-Maliki heeft de shi’itische militiestrijders van Muqtada Sadr in Basra gisteren 72 uur de tijd gegeven om de wapens neer te leggen en het geweld af te zweren. Dinsdag begon een Iraaks legeroffensief in de oliestad. Officieel om de stad van milities en misdaadbendes te zuiveren maar tot dusverre alleen gericht tegen Sadrs strijders. Er zijn volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten minimaal 40 mensen gedood en 200 gewond. In shi’itische wijken in Bagdad, waarnaar de gevechten zijn overgeslagen, zijn ongeveer 15 doden en 140 gewonden gevallen. Premier Maliki, die naar Basra reisde om leiding te geven aan het offensief, zei dat de militiestrijders worden gespaard als zij zich overgeven. Zo niet, dan volgen „zware straffen”. (Reuters, AFP)

Irak pagina 7