Internet Weblog van de dag

Beluister de voorbeelden op nrc.nl/techno muzieknoten

Muzikale software. In het weblog Techno schrijft Herbert Blankesteijn: „Onderzoekers van Microsoft en de universiteit van Washington werken aan software die muzikale begeleiding verzint bij een voor de vuist weg gezongen liedje. Blijkens de voorbeelden die ze op internet zetten, zijn ze een heel eind. Op de markt ermee! De software heet MySong en is nog niet te koop. Online staat, naast een wetenschappelijke publicatie en een stuk verklarende tekst op populair niveau, een groot aantal voorbeelden in mp3-vorm. Deze zijn keurig gerangschikt: eerst de kale zangpartij, dan dezelfde opname met de door MySong toegevoegde pianobegeleiding, en ten slotte nogmaals hetzelfde maar dan volgens het akkoordenschema van MySong begeleid door een compleet virtueel bandje. Die laatste begeleiding is gegenereerd door software die al te koop is, BandInABox. Het valt daarbij op dat het onderzoek is gedaan met mensen die heel behoorlijk kunnen zingen. Dat is ook wel nodig. Wie echt niet kan zingen, zingt makkelijk een kwart toon verkeerd, waardoor de software er een halve toon naast kan zitten. De proefpersonen gebruiken bij het zingen van hun voorbeelden ook een soort metronoom om het ritme aan te geven: de computer weet anders niet of een afwijking in het tempo de bedoeling is of niet.”

Beluister de voorbeelden op nrc.nl/techno