In leger mag 17-jarige met scherp schieten

DEN HAAG. Zeventienjarigen die de algemene militaire opleiding van Defensie volgen, mogen toch met scherp blijven schieten. Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. Eerder maakten regeringspartijen PvdA en de ChristenUnie hier bezwaar tegen. Staatssecretaris Jack de Vries (CDA, Defensie) beloofde echter nogmaals dat dit alleen op de schietbaan gebeurt en alleen met klein kaliber wapens en onder toezicht. In het veld wordt alleen met losse flodders geoefend. De ChristenUnie probeerde tijdens het debat tevergeefs de minimumleeftijd voor uitzendingen omhoog te krijgen naar 18 jaar en zes maanden. Nu mogen militairen vanaf hun achttiende naar Afghanistan worden gestuurd. Volgens De Vries zijn er op dit moment twintig 18-jarigen in Uruzgan.