Holleeder besprak met politie bedreiging

De voor afpersing veroordeelde Willem Holleeder voelde zich enkele maanden voor hij in januari 2006 werd gearresteerd zo bedreigd dat hij contact opgenomen heeft met de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de Amsterdamse politie. Twee bronnen bevestigen onafhankelijk van elkaar dat dit gebeurde na een serie van vier onderwereldmoorden eind 2005.

Een van de bronnen heeft deze informatie vernomen uit de onderwereld. Een andere bron is in detail op de hoogte van het onderzoek naar Holleeder.

Uit een aantal verbalen van de Nationale Recherche blijkt dat er bij de CIE tips zijn binnengekomen over de Turkse hasjhandelaar Atilla Ö. die informatie zou hebben gezocht over Holleeder. Hij zou onder anderen Evert Hingst en Kees Houtman – beiden eind 2005 geliquideerd – hebben benaderd voor informatie. Thomas van der Bijl – in 2006 geliquideerd – zou de Turk zelf hebben benaderd. „Atilla is onder meer geïnteresseerd in de verblijfplaatsen van Holleeder en de door hem gebruikte vervoersmiddelen”, zo vertelde een criminele informant die door de politie als „betrouwbaar” wordt gekwalificeerd.

De CIE-verbalen zijn opgenomen in de onderzoeksdossiers naar de moorden op Houtman en Van der Bijl. De 42-jarige Atilla Ö. was naar eigen zeggen bevriend met Kees Houtman en runde in Amsterdam drie coffeeshops. Hij zit sinds de zomer van 2007 vast in Turkije op verdenking van betrokkenheid bij liquidaties in dat land.

Verbanden tussen de criminelen in een interactief schema op nrc.nl/onderwereld

    • Jan Meeus