Groenink krijgt laatste bonus: 1,4 miljoen euro

Voormalig bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro heeft over 2007 een bonus ontvangen van 1,4 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2007 dat ABN Amro vanmiddag op haar website heeft gezet.

Groenink vertrok vorig jaar op 1 november na de overname van ABN Amro voor een bedrag van 71 miljard euro, door een consortium van drie concurrenten.

Deze contante bonus is een reguliere uitkering die afhankelijk is van behaalde financiële prestaties van de bank. Het bedrag over 2007 is 245.000 euro hoger dan de betaling over 2006.

Groenink was vorig jaar het mikpunt van kritiek van vakbonden en politici naar aanleiding van de opbrengst van zijn aandelen- en optieregelingen ter waarde van ongeveer 30 miljoen euro bij de overname van ABN Amro. Hij kreeg volgens het jaarverslag een gouden handdruk, inclusief pensioenpremie, van 4,88 miljoen euro.

De commissarissen van ABN Amro hebben op 19 februari 2008 besloten dat alle bestuurders inclusief de voorzitter gezien de „speciale omstandigheden in 2007” een bonus krijgen van 150 procent van hun basissalaris, zo schrijven zij in het jaarverslag. Dat percentage is gekoppeld aan het criterium ‘doelstellingen bereikt’. De andere bestuurders die het hele jaar in functie waren krijgen elk een bonus van 1 miljoen euro.