Grand Cru Pesticide

Twee glazen wijn per dag is goed voor de gezondheid, wordt alom beweerd. Het helpt hartkwalen en suikerziekte voorkomen en zou zelfs verkoudheid minder kans geven. Toch let de Gentse professor Nicolas van Larebeke (specialist kankerpreventie) voortaan goed op wélke fles hij opentrekt. Uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van het Europese Pesticide Actie Netwerk (PAN) blijkt dat in bijna alle wijnen resten van pesticiden zitten. In sommige wel tien verschillende soorten. Niet in grote hoeveelheden, maar voldoende om Van Larebeke te doen overschakelen op biologische wijn. De onderzoekers proberen de Europese landbouwministers, die in mei besluiten over pesticiden, te beïnvloeden. „Als we welvaartsziekten als kanker willen terugdringen, moeten we onze blootstelling aan deze stoffen verminderen.”

Er zijn geen verboden pesticiden aangetroffen, dus wat is het probleem?

„Veel legale bestrijdingsmiddelen zijn ook gevaarlijk. Een veel aangetroffen stof als procymidone is kankerverwekkend, vermindert de vruchtbaarheid en belemmert de groei van een ongeboren kind.”

Zijn dure wijnen beter dan goedkope?

„Dat maakt helemaal niet uit. In een Bordeaux van meer dan 200 euro troffen ze meerdere pesticiden aan.”

Wat is voor u de belangrijkste conclusie van dit onderzoek?

„Dat pesticiden echt overal in zitten. Eerder bleek al dat ze nog steeds vaak achterblijven op fruit en groenten. Nu blijken ze zelfs in een afgeleid product als wijn te zitten. Dat het aantal gevallen van kanker alleen maar toeneemt, komt volgens mij door de groeiende blootstelling aan dit soort stoffen. Niet alleen in wijn, maar in allerlei producten. Bijvoorbeeld waterafstotende stoffen in kleding. Dat moet echt minder.”

Gaat u uw wijnconsumptie minderen?

„Nou, ik drink maar twee glaasjes per dag, dus ik denk het niet. Maar ik ga mijn vrouw wel vragen vaker biologische wijn te kopen. Daar blijken amper pesticiden in te zitten.”

Bekijk het onderzoek op:www.pan-europe.info

    • Wilmer Heck