Film van de dag

Forces of Nature. In klassieke romantische komedies is de strijd der seksen de katalysator van de gebeurtenissen. Man en vrouw strijden op het scherpst van de snede om de leidende rol en komen erachter dat gelijkwaardigheid tussen de seksen voorop dient te staan. In onze postfeministische samenleving (en dus in de moderne ‘romkom’) is deze thematiek enigszins verschoven naar kwesties als eerlijkheid en rechtschapenheid binnen een relatie. Die worden tegenover oneerlijkheid en bedrog gezet, zoals in Forces of Nature dat het motief van de ontkenning van (de liefde voor) de geliefde bevat. Ben (Affleck) ontkent tegenover zijn beste vriend dat hij Sandra Bullock kent, terwijl ze in de vorige scène voor het eerst hartstochtelijk hebben gezoend. Extra pijnlijk, omdat de geliefde getuige is van de ontkenning. (Bronwen Hughes, 1998, VS), RTL 8, 20.30-22.30u.

André Waardenburg