Europese wijn blijkt een Grand Cru Pesticide

Tot wel tien verschillende soorten pesticiden in één fles wijn vonden de onderzoekers van het Europese Pesticide Actie Netwerk (PAN). In Brussel presenteerde de organisatie gisteren de resultaten van een onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in veertig Europese wijnen. Illegale pesticiden werden daarbij niet aangetroffen, maar de aanwezige Gentse hoogleraar kankerpreventie Nicolas van Larebeke noemde de uitkomst desondanks „nogal straf”. Hij zei zijn wijnconsumptie van twee glazen per dag niet te zullen minderen. „Maar ik ga mijn vrouw wel vragen biologische wijn te kopen”, aldus Van Larebeke. In de zes geteste biologische wijnen werd slechts in één fles één pesticide aangetroffen.

Met de resultaten hoopt PAN de Europese landbouwministers te beïnvloeden die in mei over landbouwgif besluiten. De onderzoekers hopen op goedkeuring van een voorstel om de 23 giftigste pesticiden te verbieden.

Het feit dat in de tests geen illegale middelen werden aangetroffen, stelde Van Larebeke inderdaad nauwelijks gerust. „Veel legale pesticiden zijn ook gevaarlijk. Een veel aangetroffen stof als procymidone is kankerverwekkend en vermindert de vruchtbaarheid.” De hoogleraar wijt de toename in welvaartsziekten als kanker aan blootstelling aan chemische stoffen. „Niet alleen in wijn, maar in allerlei producten. Dat moet echt minder.”

Maar hoe slagen die biologische wijnboeren erin een fijn wijntje te produceren zonder dat de hele druivenoogst wordt verorberd door insecten? „Het kan wel”, zegt Elliott Cannell van PAN. „Het is alleen meer werk. Als je het onschadelijke zwavel gebruikt, moet je met een kruiwagen aan de slag. Met de nieuwste pesticiden uit de chemische industrie ben je zo klaar.”

Bekijk het onderzoek opwww.pan-europe.info