Er werd druk heen en weer gejakkerd in geinige oldtimers

Ongeveer na een half uur van Zomerhitte, de Wolkersverfilming met als unique sellingpoint dat Sophie Hilbrand zich frontaal naakt vingert en sowieso vrij vaak frontaal naakt te zien is (en dat is echt waar hoor, dat is geen flauw marketingpraatje van regisseuse Monique van de Ven) begon ik te denken: ik kén deze film ergens van. Hij doet me ergens aan denken. De sfeer, de plotontwikkeling, de setting, de personages...

En ineens wist ik het. Zomerhitte heeft heel veel, zo niet alles, ontleend aan het oude werk van Bassie en Adriaan. Bassie en Adriaan namen hun films altijd op in aftandse vakantiegebiedjes, waar veel over duinen gerend en over heuveltjes gesprongen kon worden.

Zo ook Zomerhitte, dat zich afspeelt op een uitgestorven Texel, waar het zogenaamd zindert van de hitte, maar waar toch een pittige winterse kou leek te hangen tijdens de opnames – ik had op veel momenten medelijden met Sophie Hilbrand.

Ook de klungelige boeven met koddige namen, die bij Bassie en Adriaan altijd een belangrijke rol speelden, waren aanwezig. Zo hadden we De Mummie, een zogenaamd doodenge drugshandelaar die constant op luxejachten met heftige party’s en heroïne in de weer was. Verder waren er de enge boef De Lange en het boefje Federico Federici, die de hele film in de haven van Den Burg espressootjes zat te drinken op een mediterraan terrasje. (Dat terrasje en die espressootjes heb ik nooit ontwaard op Texel, maar goed, die decadente luxejachten en drugsparty’s ook niet.)

Zelfs de plot was geheel ontleend aan de vroegere spoor-de-boef-op-en-achtervolg-hem-urenlang-verhalen van Bassie en Adriaan: er werd eindeloos rondgerend met rugzakken vol drugs, er waren dolle achtervolgingen door het Texelse bos en er werd druk heen en weer gejakkerd in geinige oldtimers.

En net zoals je bij Bassie en Adriaan altijd metagedachten kreeg, omdat je je afvroeg: hoe zou het toch zijn om altijd maar met je eigen broer, die je haat, te moeten acteren, vroeg ik me bij Zomerhitte af: is het gênant om met je eigen vriend een seksscène te spelen? Want hoofdrolspelers Sophie en Waldemar Torenstra zijn in de film én in het echt een stel.

Ik miste alleen Robin, het monotoon pratende en uit een oude wekker opgetrokken robotje uit de Bassie en Adriaan-cyclus. Misschien een element om toe te voegen aan een volgende speelfilm die ‘een ode aan Jan Wolkers’ is.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Texel

In de column van Aaf Er werd druk heen en weer gejakkerd in geinige oldtimers (donderdag 27 maart, pagina 2) is sprake van ‘de haven van Den Burg’ op Texel. Den Burg ligt midden op het eiland, en heeft dus geen haven .

    • Aaf Brandt Corstius