EDF moet snel bod doen op Iberdrola

Het grootste elektriciteits- en gasbedrijf van Europa, het Franse EDF, moet binnen vijf dagen duidelijk maken of het een overnamebod gaat doen op Iberdrola, het op één na grootste nutsbedrijf van Spanje. Dat heeft de rechtbank van Bilbao bepaald.

De Spaanse rechter wil daarmee een eind maken aan alle geruchten over de interesse die EDF zou hebben in Iberdrola. Die geruchten doen al circa een jaar de ronde. In die tijd is de koers van Iberdrola met 20 procent gestegen, en die van EDF met 15 procent gedaald.

Iberdrola, dat zijn hoofdkantoor in Bilbao heeft, verzet zich tegen de overname. Of de Spaanse regering ermee akkoord gaat is ook maar de vraag. EDF is voor 85 procent in handen van de Franse staat. Laat de Spaanse regering een Frans staatsbedrijf toe tot de elektriciteits- en gassector, die als strategisch landsbelang wordt aangemerkt? Madrid heeft zich twee jaar geleden al met succes verzet tegen de overname van het Spaanse Endesa door het Duitse Eon.

De bestuursvoorzitter van EDF, Pierre Gadonneix, heeft al toegegeven geïnteresseerd te zijn in Iberdrola. Eerder dit jaar werd bekend dat EDF gesprekken voerde met het Spaanse bouwbedrijf ACS over een mogelijke overname van zowel Iberdrola als Union Fenosa, een ander Spaans nutsbedrijf. ACS bezit een belang van 10 procent in Iberdrola, en van 45 procent in Union Fenosa. EDF en ACS zouden de twee nutsbedrijven na de overname wellicht opsplitsen.

De rechtbank van Bilbao wil nu van EDF weten of het de overname alleen wil uitvoeren, of met een andere partij. Ook moet EDF aangeven of het Iberdrola na te overname wil opsplitsen.

EDF wil graag de Spaanse markt op, die nog erg is afgeschermd. Elektriciteitsverbindingen met het buitenland zijn er weinig, waardoor de concurrentiedruk laag is, en de marges gunstig. Verder is juist Iberdrola interessant om zijn stevige positie op de snelgroeiende Amerikaanse markt, en zijn leidersrol op het gebied van windenergie.