Dood Claus: debat België euthanasie

Door de dood van schrijver Hugo Claus is in België het debat over euthanasie opgelaaid. In de regering is ruzie ontstaan, omdat de nieuwe Vlaamse liberalen de euthanasiewetgeving willen verruimen. De christen-democraten zijn daar tegen.

Claus overleed vorige week na euthanasie. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. In reacties overheerste aanvankelijk begrip voor Claus’ beslissing. Maar de afgelopen dagen klonk er kritiek uit kerkelijke kring.

Zes jaar geleden werd euthanasie in België gelegaliseerd. Dat was mogelijk omdat de christen-democraten na jaren regeren in de oppositie waren beland. Dementerenden kunnen in België in aanmerking komen voor euthanasie. Ze moeten dan wel een verzoek doen op het moment dat ze nog voldoende helder zijn.

De Vlaamse liberalen, die met de christen-democraten in de nieuwe regering van Yves Leterme zitten, bepleiten nu dat euthanasie ook mogelijk wordt bij dementerenden en comapatiënten die geen verzoek hebben gedaan. Ook euthanasie bij minderjarigen moet worden toegestaan.