Deutsche Bank redelijk ongeschonden

Deutsche Bank heeft opnieuw een poging verknald om haar grote woorden door daden te laten volgen. De grotere openheid van de bank over bezittingen die het zwaar te verduren hebben in de kredietstorm is een goede stap in de richting van de transparantie die topman Josef Ackermann heeft gepredikt. Maar Deutsche Bank ligt nog steeds achterop bij het tempo dat haar branchegenoten op dit terrein hebben ontwikkeld.

Daarom hoeft Deutsche Bank maar één hoeraatje van haar beleggers te verwachten. Het enigszins openzetten van de luiken lijkt meer redenen voor tevredenheid dan voor alarm op te leveren. De gevoeligheid van de bank voor hypotheekobligaties, die samenhangen met de Amerikaanse markt voor risicovolle (subprime) hypotheken, lijkt op een niveau van 1,2 miljard euro te verwaarlozen in vergelijking met de meer dan 8 miljard euro van UBS.

De positie ter waarde van 7,9 miljard euro van Deutsche Bank op de markt voor iets hoger aangeslagen ‘Alt-A’-hypotheken is kleiner dan die van de Britse bank HBOS. Hoewel beleggers de wenkbrauwen zouden kunnen fronsen over 17 miljard euro die Deutsche Bank heeft uitstaan op de markt voor commercieel vastgoed, bevindt bijna de helft van die bezittingen zich in Duitsland, waar de vastgoedprijzen niet buitensporig zijn gestegen.

Maar het is moeilijk je helemaal op je gemak te voelen zonder meer details te kennen over het rekenwerk van Deutsche Bank. Anders dan bijvoorbeeld UBS doet Deutsche Bank geen uitspraken over de manier waarop de bank haar bezittingen heeft waardeerd. De ‘zwarte doos’ van zogenoemde ‘level 3’-belangen – beleggingen waar zo weinig in gehandeld wordt dat de bank er, bij gebrek aan goed vergelijkingsmateriaal, haar eigen waarderingsmethoden op los mag laten – is in een jaar tijd in waarde verdubbeld, van 40 naar 80 miljard euro. Dat is meer dan bij Goldman Sachs, die op de vingers is getikt wegens een ‘level 3’-verslaving. En de toename van ‘level 3’-belangen bij Deutsche Bank komt voornamelijk voor rekening van hypotheken en bedrijfskredieten. Het aandeel van financiële producten in deze categorie is met een factor 18 gestegen naar 40 miljard euro.

Deutsche Bank kan zichzelf hiermee in de vingers hebben gesneden. De bank lijkt beter in staat de kredietstorm te doorstaan dan haar Europese concurrenten, ook nadat beleggers zijn gewaarschuwd voor het missen van de winstdoelstelling voor dit jaar. Maar door verhandeld te worden op 0,9 maal de boekwaarde waarderen beleggers Deutsche Bank 23 procent lager ten opzichte van andere Europese zakenbanken. Beleggers zijn wellicht eerder bereid aan boord te klimmen als Ackermann beter in staat is te laten zien dat ze nergens bang voor hoeven te zijn.

Mike Verdin

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Mike Verdin