Basispolis: verlies van half miljard

De zorgverzekeraars hebben vorig jaar opnieuw kolossale verliezen geleden op de basispolis. Zij wisten wel hun verlies op hun aanvullende verzekeringen om te zetten in winst.

Het verlies op de basisverzekering, die sinds 2006 voor alle Nederlanders verplicht is, daalde vorig jaar met 10 procent, maar blijft boven 0,5 miljard euro. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank over het vierde kwartaal. Het verlies op de basispolis is met 56 miljoen euro gekrompen tot 507 miljoen euro.

Op de aanvullende verzekeringen verdienden de zorgverzekeraars vorig jaar 93 miljoen euro, tegenover een verlies van 24 miljoen euro in 2006. In de gunstige cijfers zitten overigens ook eenmalige en bijzondere opbrengsten.

De Nederlandsche Bank maakt zich naar eigen zeggen zorgen over de financiële positie van de zorgverzekeraars. Zij klaagden vorige week over de gevolgen van de wijzigingen in de financiering van de ziekenhuizen. Daardoor is de betrouwbaarheid van hun declaraties bij de verzekeraars niet zeker. Ook werkt het systeem niet goed waarmee de zorgverzekeraars onderling de risico’s verdelen van de kosten van de behandeling van hun klanten.

In reactie op hun verliezen hebben diverse verzekeraars de dekking op basis van aanvullende verzekeringen dit jaar beperkt, hebben zij premies verhoogd en saneren zij hun organisaties. Zij hebben in de aanloop naar de invoering van het zorgstelsel in 2006 met premies gestunt om marktaandeel te winnen. Zij proberen dat nu vast te houden en tegelijkertijd hun opbrengsten te verhogen. Aangejaagd door de prijzenslag zijn diverse verzekeraars gefuseerd.

De effecten van de saneringen komen naar voren in de bedrijfskosten, die vorig jaar zijn gedaald. In 2006 waren de bedrijfskosten 1,74 miljard euro, vorig jaar 1,64 miljard euro.

De zorgverzekeraars zijn er dankzij het herstel van de winst op de aanvullende polissen en de kostendalingen ook in geslaagd hun verlies voor belastingen te verminderen. Vorig jaar kwam hun verlies uit op 125 miljoen euro. Dat was in 2006 nog 187 miljoen euro. De financiële buffers van de verzekeraars tegen verliezen zijn door de tekorten nauwelijks aangetast.