‘Band verarmd uranium en FARC’

De Colombiaanse regering zegt gisteren nabij de hoofdstad Bogotá dertig kilogram verarmd uranium te hebben gevonden, die ze in verband brengt met de guerrillabeweging FARC.

De bekendmaking volgt op de eerdere claim van de veiligheidsdiensten dat de FARC geïnteresseerd zou zijn in de aanschaf van uranium. Dit zou blijken uit documenten die ze aantroffen op de buitgemaakte computer van Raúl Reyes, de begin deze maand bij een luchtaanval gedode Nr. 2 van de FARC. Hij zou met ene ‘Belisario’ hebben gecorrespondeerd over de aankoop van 50 kilo uranium.

Het nu aangetroffen verarmde uranium kwam men op het spoor dankzij twee tipgevers, bericht de regeringsgezinde krant El Tiempo vandaag. Zij zeiden dat het materiaal aan ‘Belisario’ toebehoort.

Wat de guerrillabeweging met het verarmde uranium had willen of kunnen doen, is onduidelijk. Het laag radioactieve materiaal is ongeschikt om er kernwapens of een zogeheten ‘vuile bom’ van te maken. Het wordt in de dagelijkse praktijk onder meer gebruikt in pantserdoordringende munitie, bepantsering en vliegtuigen.