‘Amerika breidt luchtaanvallen op Pakistan uit’

Het Amerikaanse leger heeft recentelijk zijn raketaanvallen op de Pakistaanse tribale grensregio met Afghanistan opgevoerd, om Al-Qaeda zo veel mogelijk schade toe te brengen voordat een nieuwe Pakistaanse regering de aanvallen zal beperken of verbieden. Dat zeggen anonieme Amerikaanse ambtenaren in The Washington Post.

De Amerikaanse regering voert met toestemming van de Pakistaanse president Pervez Musharraf en de nieuwe Pakistaanse legerleider generaal Ashfaq Kayani aanvallen uit vanaf Amerikaanse bases aan de Afghaanse kant van de grens. Na de aanslagen van 11 september 2001 werd Musharraf een belangrijke bondgenoot in de Amerikaanse strijd tegen terreur. Met onbemande Predator-vliegtuigjes zijn er de afgelopen twee maanden zeker drie aanvallen uitgevoerd, waarbij volgens de Amerikaanse bronnen 45 Arabische, Afghaanse en andere buitenlandse extremisten zijn gedood.

Het doel is om het leiderschap van Al-Qaeda, en met name Osama bin Laden te dwingen zich te verplaatsen, waardoor de Amerikaanse inlichtingendiensten ze zouden kunnen traceren. De overeenkomst tussen de VS en Musharraf en Kayani zou eruit bestaan dat de Amerikanen luchtaanvallen mogen uitvoeren op buitenlandse strijders die in Pakistan actief zijn, maar niet op Pakistanen. Dus wel de Arabieren, Oezbeken en Tsjetsjenen die zich in de tribale gebieden zouden ophouden, maar niet de Pakistaanse Talibaan. Sinds het begin van het jaar zijn in Pakistan zeker 500 doden gevallen als gevolg van geweld.

Dinsdag werd de nieuwe premier Yousaf Raza Gilani geïnstalleerd, die naar verwachting binnen enkele dagen een regering zal presenteren. De Pakistaanse Volkspartij van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto, die de verkiezingen van februari heeft gewonnen, is tegen Amerikaanse militaire activiteiten in Pakistan. „Deze oorlog tegen terreur is onze oorlog”, aldus partijwoordvoerder Farhatullah Babar tegen The Washington Post. „Luchtaanvallen mogen alleen worden uitgevoerd door de Pakistaanse strijdkrachten.”