Aangifte na lekken in Dinkelland

De bestuurscrisis in de gemeente Dinkelland duurt voort. Gisteren heeft het college van B en W van de Twentse gemeente aangifte gedaan vanwege het lekken van een onderzoeksrapport dat in opdracht van de gemeenteraad is gemaakt over de integriteit van de wethouders.

Het rapport, dat zaterdag uitlekte naar RTV Oost, geeft inzicht in wat er waar is van de beschuldigingen en verwijten die tijdens de oplopende bestuurscrisis over tafel gingen. Over een verzwegen raadslidmaatschap van een echtgenote, een illegaal gebouwde schutting, het eigenbelang bij een beeldentuin en een niet noodzakelijke schadevergoeding voor een buurman.

Die bestuurscrisis leidde tot het vertrek van burgemeester Frans Willeme (CDA), tot verdriet van een groot aantal inwoners. Maar drie wethouders hadden eind vorig jaar het vertrouwen in hem opgezegd en een krappe meerderheid van de gemeenteraad vond daarna dat hij weg moest. Willeme bleef zitten totdat de minister van Binnenlandse Zaken hem eind februari eervol ontsloeg.

Na lezing van het geheime rapport trok wethouder Evert-Jan Krouwel (PvdA) eind vorige week zijn conclusie: hij stapte op. Maandag staat tijdens een gemeenteraadsvergadering de positie van de twee overgebleven wethouders (beiden CDA) ter discussie.