Zware gevechten tussen leger Irak en militie in Basra

Basra/ Bagdad. In de Zuid-Iraakse stad Basra zijn gisteren zware gevechten uitgebroken tussen het leger en de militie van de shi`itische geestelijke Muqtada Sadr in het kader van een grote operatie om de oliestad te zuiveren van strijdgroepen. Volgens medische bronnen in Basra zijn bij de militaire operatie zeker 12 burgers gedood. In de stad is een nachtelijk uitgaansverbod van kracht. Concurrerende milities en misdaadbendes vechten al geruime tijd om de controle over de stad en de olieopbrengsten. Na het vertrek van de Britse troepen uit de stad, half december, is het geweld er verder toegenomen. Sadrs militie heeft gisteren gedreigd met een ”civiele revolte” als het leger haar manschappen als doelwit kiest. Zij beschuldigt de door andere shi`itische groepen gedomineerde regering ervan het staakt-het-vuren dat Sadr afgelopen zomer afkondigde te misbruiken om zijn Leger van de Mahdi te elimineren. Het staakt-het-vuren is een van de belangrijkste factoren die bijdragen tot de scherpe vermindering van van het geweld in Irak sinds de zomer.