Ziekenhuizen ontweken 104 mln btw

Nederlandse ziekenhuizen hebben afgelopen jaren de fiscus voor 104 miljoen euro benadeeld door omzetbelasting (btw) te ontwijken.

Eén van de ziekenhuizen is de Reinier de Graaf Groep in Delft, waar de directeur-generaal van de Belastingdienst, in een betaalde nevenfunctie, verantwoordelijk is voor het financieel toezicht.

De Belastingdienst trof in een landelijk onderzoek tussen december 2004 en februari 2005 bij 76 van de 91 ziekenhuizen in totaal 84 btw-constructies aan, vaak opgesteld in nauwe samenwerking met leasemaatschappijen. Samen kregen de ziekenhuizen naheffingen voor 104 miljoen euro. Het onderzoek, waaraan tot nu toe geen ruchtbaarheid is gegeven, is uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van directeur-generaal Jenny Thunnissen.

Thunnissen kreeg in haar nevenfunctie zelf te maken met dergelijke praktijken. Zij is sinds 2001 lid van de raad van toezicht van de Reinier de Graaf Groep, sinds twee jaar ook vicevoorzitter en lid van de financiële commissie. Voor twee constructies van de Reinier de Graaf Groep legde de fiscus de betrokken leasemaatschappij een boete en een naheffing van 1,1 miljoen euro op, die na een schikking zijn ingetrokken.

Alles draait om de btw die betaald moet worden op de aanschaf van medische apparaten. Ziekenhuizen kunnen, net als particulieren, de betaalde btw niet terugvragen bij de fiscus. Ondernemers kunnen dat wel. Daarom schakelden de ziekenhuizen bv’s in. De fiscus bestrijdt deze gang van zaken al tien jaar.

Thunnissen zegt desgevraagd tot mei 2005 niet van de in totaal drie constructies bij de ziekenhuisgroep te hebben geweten. Toen ze ervan hoorde in mei 2005 drong ze er bij de raad van bestuur (de directie) op aan om er een einde aan te maken, aldus Thunnissen. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de ziekenhuisgroep ook daarna in één van de drie constructies toch het betalen van btw heeft ontweken. Thunnissen wist dat niet, verklaart ze. In een reactie meldt de Reinier de Graaf Groep een btw-bedrag van 216.000 euro alsnog aan de fiscus te zullen afdragen.

Emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer noemt het „opmerkelijk” dat de raad van bestuur Thunnissen als fiscaal deskundig lid van de raad van toezicht kennelijk nooit heeft geraadpleegd over het karakter van de constructie. „Dat is moeilijk voorstelbaar.” Volgens hoogleraar bestuurskunde Leo Huberts had Thunnissen zich tijdelijk moeten terugtrekken als lid van de raad van toezicht toen ze opdracht gaf voor het onderzoek: „Daar begint een potentieel belangenconflict.”

Leaseconstructies: pagina 17

    • Joep Dohmen