Wit-Rusland gaat raketschild bouwen

Wit-Rusland gaat een verdedigingsschild tegen raketten bouwen – voor Venezuela. Dat zei gisteren de plaatsvervangende legerleider van Wit-Rusland, Pjotr Tsichonovski. „Het plan is Venezuela binnen zes jaar van een raketschild te voorzien”, zei hij. Venezuela heeft tot dusverre steeds wapens gekocht in Frankrijk en de VS en wil zich volgens Tsichonovski nu oriënteren op andere buitenlandse markten als Rusland en China. Volgens hem geeft dat Wit-Rusland de kans door te dringen tot de markten van Latijns-Amerika, vooral met wapenleveranties.

Eind juni kondigde de Venezolaanse president Hugo Chávez op bezoek in Minsk een „strategisch bondgenootschap” met Wit-Rusland aan, het land van zijn „vriend” Aleksandr Loekasjenko.

Loekasjenko wordt in het Westen gezien als de laatste dictator van Europa. Juist gisteren werd in Minsk een betoging van tweeduizend opposanten van Loekasjenko met veel geweld uiteengeslagen; rond tachtig betogers werden gearresteerd. Demonstranten werden door de politie in elkaar geslagen. Een vrouw werd aan haar haren naar een politiebusje gesleept. De demonstranten wilden in het centrum van de hoofdstad de negentigste verjaardag van de uitroeping van de – kortstondige – onafhankelijkheid van hun land herdenken. Die feestdag is door Loekasjenko’s bewind verboden.

Eveneens gisteren maakte de Wit-Russische geheime dienst, de KGB, bekend dat een Amerikaanse spionnenbende is opgerold. De bende zou bestaan uit tien Wit-Russen. Er zijn geen arrestaties verricht; er is volgens de KGB alleen „een preventieve operatie” uitgevoerd, over de aard waarvan geen details werden gegeven.

Volgens de Amerikaanse zaakgelastigde in Minsk werken er geen Amerikaanse spionnen in Wit-Rusland; de „spionnenbende” bestaat uit Wit-Russische beveiligers van de Amerikaanse ambassade. (Reuters, AFP)