‘Wacht met toelaten nieuwe NAVO-leden’

Nederland wil niet dat Oekraïne en Georgië nu al worden uitgenodigd om lid te worden van de NAVO. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft dit vanmorgen in de Tweede Kamer gezegd. Met deze stellingname aan de vooravond van de NAVO-top in Boekarest trekt Nederland samen op met Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg en kiest daarmee positie tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De laatste landen willen de voormalige Sovjet-staten wel snel bij het bondgenootschap betrekken.

Uitbreiding van de NAVO staat hoog op de agenda van de top van regeringsleiders van het militair samenwerkingsverband die volgende week in Boekarest wordt gehouden. Rusland heeft herhaaldelijk laten weten fel gekant te zijn tegen uitnodigingen aan Oekraïne en Georgië om lid te worden. De aanstaande president van Rusland Dmitri Medvedev waarschuwde gisteren in een vraaggesprek met de Financial Times dat het toetreden van Oekraïne en Georgië tot de NAVO een bedreiging voor de Europese veiligheid vormt.

De kwestie houdt het bondgenootschap sterk verdeeld. Minister Verhagen zei vanmorgen in de Tweede Kamer dat hij geen principieel tegenstander is van uitbreiding van de NAVO met Oekraïne en Georgië. Maar het gaat volgens hem wel om „timing”. Hij kon zich voorstellen dat de zaak bijvoorbeeld een jaar wordt uitgesteld en ondertussen wordt gekeken naar een lossere vorm van samenwerking tussen de NAVO en Oekraïne en Georgië.