Vogue onder vuur met ‘King Kong’ op de cover

Omslag van het aprilnummer

Vogue kondigde met enige trots aan dat voor het eerst in de 116-jarige geschiedenis van het Amerikaanse tijdschrift een zwarte man de cover siert. Basketballer LeBron James staat op de voorkant van het aprilnummer.

Inmiddels is een controverse uitgebroken over de pose waarin fotografe Annie Leibovitz de sterspeler van Cleveland Cavaliers heeft vastgelegd voor het toonaangevende modetijdschrift. Die agressieve houding zou volgens sommigen raciale vooroordelen benadrukken. De boomlange sporter, die door zijn fans liefkozend King James wordt genoemd, heeft op de cover zijn tanden ontbloot en dribbelt met één hand met een basketbal, terwijl hij met zijn andere hand het frêle topmodel Gisella Bundchen vasthoudt.

De foto verwijst naar de filmposter van de klassiekerKing Kong, waarin een reusachtige gorilla een blonde vrouw in zijn knuist houdt, nadat hij een spoor van vernielingen heeft achtergelaten. Bladen-analist Samir Husni noemt de foto van Leibovitz „bewust provocatief”. „Het is geen onschuldige cover als die herinneringen oproept aan King Kong en stereotypen uitvergroot als zwarte man wil blanke vrouw”, zegt hij tegen persbureau AP. „Als zwarte man heb ik er geen enkel probleem mee”, is een van de reacties in de internetkrant The Huffington Post. „Deze cover getuigt juist van humor omdat de stereotypering helemaal over de top is.” En LeBron James zelf is nog steeds blij dat hij na Richard Gere enGeorge Clooney de derde man is die de cover van Vogue siert. „Alles waar mijn naam op staat krijgt commentaar. Goed of slecht. Wat maakt het uit?”, tekende een regionale krant uit Cleveland op.