Vale trekt bod op Xstrata in

Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale heeft de overnamegesprekken met de Brits-Zwitserse branchegenoot Xstrata beëindigd. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Volgens Vale zou Xstrata, voorheen bekend als CVRD, niet in willen stemmen met het jongste overnamebod. Dat zou ongeveer 90 miljard dollar (58 miljard euro) in contanten en aandelen bedragen.

Vale gaat nu kijken naar andere overnamekandidaten. Het bedrijf zegt wel het recht te behouden om binnen zes maanden een nieuw bod op Xstrata uit te brengen. Eerder werd een informeel bod van 40 pond per aandeel van Vale ook al verworpen. Xstrata zou minimaal 45 pond per aandeel willen.

De Britse krant Financial Times meldde vorige maand dat marketingrechten een tweede breekpunt in de onderhandelingen vormden. Een groot gedeelte van Xstrata’s productie wordt vermarkt via het Zwitserse handelsbedrijf Glencore, Xstrata’s grootste aandeelhouder. Glencore wilde het bod alleen steunen als het meer grondstoffen kon verhandelen. Vale wilde daar niet mee instemmen.

Binnen de mondiale mijnbouwindustrie woedt momenteel een consolidatieslag als gevolg van de hoge grondstoffenprijzen. Mijnbouwbedrijven proberen met fusies en overnames zoveel mogelijk marktmacht naar zich toe te trekken. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, het Brits-Australische BHP Billiton, probeert rivaal en nummer drie Rio Tinto uit Brazilië over te nemen.

De combinatie Vale en Xstrata zou een tegenwicht kunnen vormen voor zo’n mijnbouwreus. Vale is ’s werelds grootste ijzerertsproducent en is de tweede grootste producent op aarde van nikkel. Gezamenlijk zouden Vale en Xstrata wereldmarktleider worden in nikkel, ijzererts en thermische kolen.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws. Het aandeel Xstrata noteerde vanmiddag op de Londense beurs 7,8 procent lager dan gisteren.