Vader wil wraak

Een vader die een kind heeft verloren bij een verkeersongeluk waarbij de dader is doorgereden, neemt een advocaat in de arm. Die advocaat blijkt de voortvluchtige dader te zijn. Dat gegeven kan de basis zijn voor een aardige thriller, maar niet voor een serieus drama, dat echt iets wil zeggen over verlies, wraak en vergeving. Precies dat probeert Reservation Road van Terry George (Hotel Rwanda) wél te zijn. Hij doet dan ook niet veel met dat ongeloofwaardige uitgangspunt en concentreert zich op de psychologie: de hang naar wraak van de vader (Joaquin Phoenix), die in stand wordt gehouden door gelijkgestemden in chatgroepen op internet, de rouwverweking bij de moeder (Jennifer Conelly) en de schuldgevoelens van de advocaat (Mark Ruffalo). Maar dat thrillerachtig ideetje ondermijnt wel de inzet van de film. Vreemd is ook dat de vader van het overreden jongetje in de eerste fase na het ongeluk zijn gezin voorbeeldig tot steun weet te zijn, maar zich daarna snel ontwikkelt tot een wraakbeluste engerd, zonder dat de film daar een noemenswaardige verklaring voor biedt - of het moet de funeste invloed zijn van het internet.

Reservation Road. Regie: Terry George. Met: Joaquin Phoenix, Jennifer Conelly, Mark Ruffalo. In: 10 bioscopen.