Tros-oester- zwammen

Voor 2 personen:250 gram tros-oesterzwammen100 gram lange sjalotten, gepeld4-5 eetlepels olijfolie extra vergine150 gram mini-roma tomaatjes, gehalveerd6 blaadjes verse basilicum, in stukjes gescheurdzout en versgemalen zwarte peper

De trossen oesterzwammen die verkocht worden in Turkse en Marokkaanse winkels komen van andere telers dan de losse oesterzwammen in een plastic bakje die in supermarkten verkrijgbaar zijn. Die ‘tros-oesterzwammen’ blijven tijdens het bakken lekker stevig en worden niet slap na de minste aanraking met een hete pan zoals de supermarktexemplaren.

De tros-oesterzwammen moeten voor gebruik alleen even van elkaar losgesneden worden. Voor dit bijgerecht worden de sjalotten samen met de oesterzwammen gebakken zodat de sjalotten lekker zoet worden maar de oesterzwammen nog ruimschoots hun beet behouden.

Bereiding: Snijd de oesterzwammen in de lengte in drie of vier repen afhankelijk van hun grootte. Halveer de sjalotten over de lengte en snijd ze eveneens over de lengte in vrij dikke repen. Halveer de mini-romaatjes. Verhit de olie in een ruime bakpan en bak hierin de repen oesterzwam en sjalot onder regelmatig omscheppen gedurende 5 minuten op een vrij hoog vuur. Draai het vuur iets lager, voeg de gehalveerde romaatjes toe en schep alles regelmatig om tijdens het bakken.

Draai na 5 minuten het vuur laag en laat alles nog zo’n 5 minuten zachtjes bakken zodat de tomaatjes gaar worden zonder helemaal uit elkaar te vallen en de repen sjalot lekker zoet worden door het lange bakken. Voeg vlak voor het serveren de basilicum toe en breng het gerecht op smaak met zout en royaal zwarte peper. Houd het simpel en eet bij dit bijgerecht gegrilde kalfsentrecote of gebakken kalfsoester.

FLORINE BOUCHER

Morgen: wintergroente: zuurkoolrolletjes

    • Florine Boucher