Televisie Voorkeur

Prem Radhakishun begint vandaag aan een serie van negen nieuwe afleveringen waarin hij problemen van burgers aankaart en probeert op te lossen. Dit keer samen met co-presentator Jalal Bouzamour. In de eerste aflevering duiken zij in drie uitzichtloze en gewelddadige burenruzies. Ned2., 22.50-23.20u. PREMtime - Presentator Prem Radhakishun - foto: NPS / Jean Pierre Heijmans (naamsvermelding verplicht)

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over Charlie Moll, die lijdt aan muzikale hallucinaties: hij kan de muziek in zijn hoofd niet stopzetten. Als de gisteren aangekondigde reportage over ‘50 jaar Daf’ niet weer wordt verdrongen door urgenter actualiteit, zal die vandaag ook te zien zijn. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Gisteren ging de hele uitzending op aan de sneeuw. Daarom vandaag de al eerder aangekondigde reportage over slaapstoornissen bij kinderen. Ned.2, 20.25-20.45u.

Nova. Aandacht voor de lerarenstaking van morgen. En een reportage vanuit het Noord-Franse dorpje Charleville-Mézière, waar men worstelt met alle aandacht voor het proces tegen de Belgische verkrachter en seriemoordenaar Michel Fourniret, dat morgen begint. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk praat met Harald Doornbos over zijn zoektocht met collega-journalisten naar de Bosnische ex-president Karadzic. Dat verhaal is nu verfilmd, met Richard Gere in de hoofdrol. Gerard Joling en Patricia Paay vertellen over de nieuwe talentenjacht Holland’s Got Talent. Jan Mulder somt zijn ergernissen van maart op. Tafelheer is Giel Beelen. Ned.3, 19.30-20.25u.

Volt. Discussieprogramma over actuele thema’s. De een vindt steun bij een waarzegger of helderziende, de ander moet er niks van hebben. Ieder z’n meug zou je zeggen, maar dat gaat wellicht niet meer op als paranormaal begaafde genezers doodzieke mensen afraden om zich door een dokter te laten behandelen. Verder: zou er niet een rookverbod moeten komen voor zwangere vrouwen? België 1, 20.45-21.40u.

Het gesprek over cabaret. Bas Westerweel praat met Helga Voets, directeur van Harry Kies Theaterprodukties en met Joost Nuissl, voormalig directeur van De Kleine Komedie, over de 30ste editie van het Leids Cabaret Festival. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw en Witteman. Aan tafel Alexander Rinnooy Kan over zijn vandaag uitgesproken ‘Hofstadlezing’. En documentairemaakster Klaartje Quirijns over haar film The Dictator Hunter, waarin ze advocaat Reed Brody volgt in zijn pogingen om de voormalige president van Tsjaad te laten berechten. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

Secret peacemaker. Britse documentaire van Peter Taylor over een man die met gevaar voor eigen leven in het geheim contact tot stand wilde brengen tussen het verboden Ierse bevrijdingsleger IRA en de Britse regering. BBC 2, 22.00-23.00u.

Dirk Vandersypen Award 2008: A working mom. Israëlische documentaire over een Boliviaanse vrouw die zich 15 jaar uit de naad werkte als gastarbeidster in Tel Aviv. Als ze terugkeert naar haar familie reageren haar kinderen van 16 en 18 ronduit vijandig en het huis waarvoor ze jarenlang geld heeft opgestuurd, is niet gebouwd. Het geld is verkwist door haar vader. België 2, 22.55-23.40u.

informatief

Kaaskoppen & Waterlanders. Vaderlandse geschiedenis rond personen die figureren in de Canon van Nederland. Vandaag de Amsterdamse koopman Johan Huydecoper, die 400 jaar geleden als eerste een riant buitenhuis liet bouwen aan de Vecht. En Willem Drees, misschien wel de populairste politicus van na de Tweede Wereldoorlog. Hij zorgde ervoor dat iedere Nederlander vanaf z’n 65ste een AOW-uitkering kreeg. Ned.2, 19.25-19.55u.

Noorderlicht nieuws. Wetenschapsnieuws. Vandaag o.m.: het bedrijf Dyecoo in Delft ontwikkelde een milieuvriendelijke methode om textiel te verven. Verder: nieuw onderzoek naar de oorzaak van het uitsterven van de dino’s 65 miljoen jaar geleden. En al die nieuwe zwemrecords, hebben die iets te maken met het nieuwe zwempak? Ned.3, 20.25-20.55u.

Profiel: Van Lommel. Cardioloog Pim van Lommel is de man die de bijna-doodervaring (BDE) bespreekbaar maakte. In zijn bestseller Eindeloos Bewustzijn beschrijft hij zijn theorie dat ons bewustzijn zich buiten onze hersenen bevindt en na onze dood blijft bestaan. Wetenschappers, collega’s en vrienden van Van Lommel geven hun commentaar. Ned.2, 20.45-21.30.

film

Cinema.nl. Filmmagazine. Vandaag een interview met actrice Maria Bonnevie over haar rol in The Banishment van de Russische filmmaker Andrej Zvjagintsev. Filmcriticus Bor Beekman over sterren als Matt Damon en Brad Pitt die met hun instemming te kijk staan in filmpjes op internet. Ook een interview met de regisserende broers Jean-Pierre & Luc Dardenne. Ned.3, 23.30-0.00u.

amusement

Lewis. Britse detectiveserie rond de vroegere brigadier van Inspector Morse. De onderhoudsman van de Bodleian, de universiteitsbibliotheek van Oxford, wordt vermoord gevonden in zijn kelder. Hij blijkt thuis stapels boeken te hebben die eigendom zijn van de bibliotheek. Ned.1, 21.30-23.05u.

The apprentice. Realityserie waarin 16 kandidaten strijden om een baan bij multimiljonair sir Alan Sugar. Vandaag, in de eerste aflevering, worden de kandidaten voorgesteld. BBC 1, 22.00-23.00u.

sport

RTL Voetbal. Live verslag van de kwalificatiewedstrijd voor het ‘EK onder 21’: Jong Oranje – Jong Estland. RTL 7, 17.45-19.50u.