Sarkozy dreigt met boycotten opening Spelen

President Sarkozy van Frankrijk sluit niet uit dat hij de opening van de Olympische Spelen in Peking aan zich voorbij laat gaan, uit protest tegen het optreden van China in Tibet. De regering van België schermt met een boycot van de Spelen.

Volgens vice-premier Didier Reynders sluit de regering van België een boycot niet uit als de situatie in Tibet verergert. De Vlaamse minister van sport Bert Anciaux laat de openingsceremonie uit protest al zeker schieten.

Sarkozy zal afhankelijk van een Chinese reactie bepalen welke stappen hij verder onderneemt, zo liet hij gisteren weten tijdens een bezoek aan een legeronderdeel in de Pyreneeën. „Onze Chinese vrienden moeten begrijpen dat er wereldwijd bezorgdheid is over de situatie in Tibet, en ik zal mijn reactie aanpassen aan de ontwikkelingen die, naar ik hoop, snel zullen komen”, aldus Sarkozy.

De president liet weten dat hij zijn Chinese collega Hu Jintao deelgenoot had gemaakt van zijn bezorgdheid, en hem had gevraagd zich ten opzichte van Tibet terughoudend op te stellen. Hij drong bij Hu Jintao, de voormalige partijsecretaris van Tibet, aan op een dialoog met de Dalai Lama en het beëindigen van gewelddadigheden in Tibet.

Bij een hardhandig optreden van het Chinese leger in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa bij een protest tegen de Chinese overheersing van Tibet vielen twee weken geleden doden en gewonden. Bij de rellen kwamen volgens China negentien mensen om en raakten honderden mensen gewond. De Tibetaanse regering in ballingschap, in Dharamsala, schatte die aantallen veel hoger; er zouden ongeveer honderd doden zijn. Volgens de Chinese regering de Dalain Lama achter de rellen. Die ontkende dat vervolgens.

De gebeurtenissen in Tibet zijn voor de Vlaamse minister van Sport Bert Anciaux aanleiding de openingsceremonie van de Zomerspelen op vrijdag 8 augustus niet bij te wonen. „Ik ben geen voorstander van een boycot op de Spelen”, zei hij vandaag in een radioprogramma. „Ik ben wel blij met de aandacht voor Tibet, omdat we al jaren vechten voor meer culturele rechten. Als minister van Sport ga ik naar Peking, maar ik zal zeker niet meespelen in de promotieactie van de Chinese staat en ga dus niet naar de ceremonie.”

Taiwan is het enige land dat hardop heeft gedreigd de Spelen te zullen boycotten als China harder optreedt in Tibet. In die bewoordingen liet de zaterdag tot president gekozen Ma Ying-jeou zich uit. Dat is opvallend, omdat hij juist een voorstander is van toenadering tot China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie. „Als de situatie in Tibet verslechtert, zullen we de mogelijkheid onderzoeken om geen atleten te sturen”, zei Ma.

Volgens de Vlaamse sportminister Anciaux is een boycot alleen in het nadeel van de atleten. Vorig jaar ging een bezoek van hem aan China niet door, omdat hij geen visum kreeg. (ANP, AP)