Samen Bachkoralen zingen? Liever niet

Op 14 maart bepleitte dirigent Ivan Fischer de uitvoering van Bachkoralen (uit de Matthäus-Passion) ‘alsof ze door een gemeente worden gezongen. Langzaam en simpel.’ Door het concertritueel in het Concertgebouw ziet hij er (gelukkig!) van af. Mischa Spel viel hem op 21 maart bij: ‘Bij Gardiner is het pure kunstmuziek, en zijn de koralen geen eenvoudige, slepende gemeentezang, maar juist hoogtepunten van muzikale verfijning.’ Je moet er niet aan denken dat een gemeente de koralen van Bach meezingt. De prachtige vierstemmigheid gaat dan geheel ten onder; het is bovendien onhistorisch en gebeurde niet in Bachs tijd. Niet bij Gardiner is het pure kunstmuziek, maar bij Bach zelf: ‘hoogtepunten van muzikale verfijning.’ Niet slepend, maar subtiel en verfijnd, net als in Bachs tijd met een koor en niet bedorven door ongepolijste volkszang.

Frits Zwart

Den Haag

    • Frits Zwart