Saffraangeel

De lekkerste djej msharmal at ik op een plek waar ik hem allerminst verwachtte: bij Yves Saint Laurent in de tuin. Ten eerste heb ik altijd gedacht dat haute couture en lekker eten elkaar uitsloten (zag vorige week nog een ziekelijk magere Karl Lagerfeld op televisie; hij paste wel drie keer in elk van zijn mannequins). Ten tweede was de tuin waar ik die bewuste kiptajine met citroen en olijven at een museumtuin, en associeer ik musea meestal ook niet in de eerste plaats met lekker eten.

Maar het restaurant van de Jardin Majorelles in Marrakech, een weelderige, subtropische oase waarvan YSL mede-eigenaar is, was een aangename verrassing. Koel en schoon, met spannende shakes (munt en komkommer, dadels en oranjebloesem) en een uitstekende lunchkaart. Yves zou er zijn Chanelcollega eens moeten uitnodigen voor een tajine. Niet alleen zou dat prachtige saffraangele mantelpakjes kunnen opleveren (het was weer zwart zwart zwart laatst), maar íemand moet die arme Karl toch weer eens aan het eten krijgen?

Voor 4 personen:

¼ theelepel saffraandraadjes

olijfolie

4 kippendijen, door het gewricht in tweeën gehakt

2 middelgrote uien, fijngesneden

2 teentjes knoflook, uit de pers

2 cm gemberwortel, eveneens geperst

350 ml kippenbouillon (of water)

1 gepekelde citroen (zie koken etc van gisteren)

sap van 1 (gewone) citroen

100 g paarse of zwarte olijven, met pit

een handje koriander, fijngehakt

een handje platte peterselie, fijngehakt

Week de saffraan 10 minuten in 2 eetlepels heet water. Bestrooi de kipdelen rondom met zout en versgemalen peper. Verhit de olijfolie in een tajine of stoofpan. Als je een aardewerken tajine gebruikt, begin dan op heel laag vuur en voer de warmte langzaam op (zo voorkom je barsten of breken). Fruit hierin zachtjes de ui met een snuf zout. Voeg na 10 minuten de knoflook en gember toe, fruit een minuutje mee en voeg dan het saffraanwater toe. Leg de stukken kip naast elkaar in de pan en schenk er de kippenbouillon (of water) bij. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de kip afgedekt zo’n 3 kwartier stoven. Draai de stukken kip halverwege de stooftijd om, en voeg zo nodig extra water toe. Snijd de gepekelde citroen in kwarten en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in heel dunne reepjes. Voeg de reepjes citroenschil, de olijven en de helft van het citroensap toe en laat nog tien minuten sudderen. Controleer of het vocht voldoende is ingekookt om als saus te dienen. Haal zo nodig de kip uit de pan en laat het vocht op hoog vuur inkoken. Proef en maak de saus verder op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en citroensap. Leg de kip terug in de pan en bestrooi de tajine met de groene kruiden.

Praat mee over de Marokkaanse keuken op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil