Rusland schorst buitenlandse werknemers BP

Alle 148 buitenlandse werknemers van oliemaatschappij TNK-BP zijn op last van de Russische autoriteiten geschorst. Als reden daarvoor wordt aangevoerd dat hun visa niet in orde zijn. Met deze nieuwe actie van de Russische overheid lijkt het bedrijf, een joint venture van het Britse energieconcern BP en drie Russische oligarchen, verder onder druk te worden gezet om een deel van zijn aandelen te verkopen aan een Russisch staatsenergiebedrijf.

De 148 geologen en ingenieurs zijn door BP bij TNK-BP gedetacheerd. Op hun werkvergunning zou staan dat ze in dienst zijn van BP en niet van TNK-BP. De Russische autoriteiten betwisten nu of die status wel in overeenstemming is met de wet. BP heeft gisteren zijn omstreden personeelsleden van het TNK-BP-kantoor teruggetrokken.

Vorige week deed de politie een inval in de Moskouse kantoren van TNK-BP en BP. Een dag later werden een medewerker van TNK-BP en zijn broer, Ilja en Aleksandr Zaslavski, gearresteerd op beschuldiging van spionage. De broers hebben de Russische en de Amerikaanse nationaliteit en zijn afgestudeerd aan de universiteit van Oxford. Aleksandr Zaslavski is energieconsultant, maar ook voorzitter van de Alumni Club van de British Council. In een interview met de Financial Times noemde de aanstaande Russische president Dmitri Medvedev die British Council, de culturele organisatie van de Britse ambassade, opnieuw een dekmantel voor Britse geheim agenten.

Het Russische persbureau Interfax haalde gisteren een anonieme bron in het Kremlin aan die vertelde dat TNK de Russische migratiewet had geschonden. Sommige medewerkers zouden slechts een tijdelijk zakenvisum hebben, terwijl een werkvisum verplicht is voor iedere buitenlandse werknemer in Rusland. Andere werknemers zouden werkvisa hebben voor bedrijven die slechts op papier bestaan. Volgens de informant heeft de nieuwe actie van de autoriteiten niets te maken met de druk op het bedrijf om een deel van zijn aandelen te verkopen of met de slechte Brits-Russische diplomatieke betrekkingen.

Volgens financiële analisten zouden de Russische staatsenergiebedrijven Rosneft en Gazprom strijd voeren om een aandeel van TNK-BP in handen te krijgen aan de vooravond van de inauguratie van Medvedev in mei. Die bedrijven worden geleid door elkaar beconcurrerende clans in het Kremlin.

Breaking views: pagina 21