Rusland hervat vluchten Georgië

Het directe vliegverkeer tussen Moskou en de Georgische hoofdstad Tbilisi is gisteren na een onderbreking van bijna anderhalf jaar hervat. Op 28 maart worden ook de directe verbindingen over zee tussen Rusland en Georgië hervat.

De stopzetting van het directe vliegverkeer tussen Rusland en Georgië was in oktober 2006 een van de vele strafmaatregelen die Rusland tegen zijn zuiderbuur nam nadat daar vier Russische officieren wegens spionage waren gearresteerd. De grenzen werden gesloten, de postverbindingen werden verbroken, Rusland boycotte de import van wijn en mineraalwater uit Georgië, er werden visumbeperkingen ingesteld en veel in Rusland werkende Georgiërs werden gedeporteerd.

Hoewel de vier opgepakte Russen al snel naar Rusland mochten vertrekken bleven de sancties tegen Georgië van kracht. Volgens Tbilisi hadden ze niets te maken met de spionagezaak maar alles met het streven van Georgië naar het NAVO-lidmaatschap en toenadering tot de Europese Unie, de pro-westerse koers van president Michail Saakasjvili en het conflict over de pro-Russische separatistische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië.

Rusland verwijt Georgië van zijn kant dat het de stabiliteit in de Kaukasus met zijn „agressieve” beleid in gevaar brengt. Dat verwijt slaat onder andere op het Georgische streven het gezag van de regering in Tbilisi in de separatistische regio’s te herstellen.

In Moskou oordelen waarnemers dat Rusland voorlopig niet van plan is de andere sancties tegen Georgië op te heffen. Volgende week besluit de NAVO op haar top in Boekarest of Georgië op termijn lid kan worden.. (AFP, Reuters)