Rijksmuseum ziet af van Rembrandt

Rembrandt: ‘Portret van Catrina Hooghsaet’, 1657 Douglas Pennant, familie

Het Rijksmuseum ziet af van de aankoop van het schilderij Portret van Catrina Hooghsaet (1657) van Rembrandt. De verkopers vragen meer geld dan het museum kan en wil betalen. Dit heeft het Rijksmuseum vanmorgen bekendgemaakt.

De afgelopen maanden is voor de aankoop bijna 34 miljoen euro toegezegd door bedrijven, fondsen, particulieren en het ministerie van Cultuur, dat naar verluidt 15 miljoen euro zou bijdragen. Minister Plasterk (Cultuur, PvdA) heeft echter onlangs zijn toezegging bevroren, zolang er onduidelijkheid is over de voortgang van de verbouwing. „De bijdrage van het ministerie is opgeschort”, zegt Plasterks woordvoerder.

De beslissing van Plasterk is volgens het Rijksmuseum niet doorslaggevend geweest. „Ook met het geld van het rijk hadden we de vraagprijs niet kunnen betalen”, zegt de woordvoerster. Daarom heeft het museum na ruim een half jaar onderhandelen besloten om van de aankoop af te zien.

Het schilderij is eigendom van de Britse familie Douglas-Pennant, die eerder een Jan Steen verkocht aan het Rijksmuseum. Het werk, dat doorgaans hangt in het afgelegen Penrhyn Castle in Noord-Wales, geldt als een van de mooiste en best bewaarde portretten van Rembrandt. Het portret werd als afsluiting van het ‘Rembrandt-jaar’ van 29 november 2006 tot 14 mei 2007 in het Rijksmuseum getoond. Sindsdien heeft het Rijksmuseum met steun van derden geprobeerd het schilderij, een van de laatste Rembrandts in particulier bezit, te verwerven.

Maria van der Hoeven, de vorige minister van Cultuur, voelde veel voor de aankoop. Het toenmalige kabinet schoof de beslissing daarover echter door naar het huidige kabinet, dat uiteindelijk wel wilde bijdragen. Het portret stelt Catrina Hoogsaet voor op 50-jarige leeftijd. De doopsgezinde Catrina Hoogsaet (1607-1685) was behoorlijk bemiddeld. Haar portret is uitstekend geschilderd en verkeert in een goede staat.