Rente in IJsland verhoogd tot 15 pct

De IJslandse centrale bank heeft gisteren het belangrijkste rentetarief in IJsland verhoogd van 13,75 tot 15 procent. De renteverhoging had een beperkt effect op de wisselkoers van de IJslandse kroon. De kroon steeg gisteren 4,9 procent in waarde ten opzichte van de euro, maar daalde vanmorgen weer met 2,3 procent. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond was de koersontwikkeling vergelijkbaar.

De IJslandse centrale bank verklaarde gisteren dat de waardevermindering van de kroon – die vorige week met 9,3 procent daalde ten opzichte van de euro en die sinds het begin van dit jaar al 22 procent in waarde gedaald is – zo spoedig mogelijk gekeerd moet worden om verdere inflatie en een spiraal van elkaar opvolgende loon- en prijsstijgingen te voorkomen.

De waardedaling depreciatie van de IJslandse kroon ondermijnt ook de koopkracht van huishoudens en de financiële positie van bedrijven, aldus de centrale bank. Hagar, de grootste importeur van voedsel in IJsland, voorspelde dat de prijzen van vlees binnenkort met 20 procent zullen stijgen. De inflatie bedroeg in februari 6,8 procent, ruim boven de doelstelling van 2,5 procent van de IJslandse centrale bank.

De verhoging van de rente, die na die van Turkije (15,25 procent) de hoogste is van alle landen die lid zijn van de OESO, is in IJsland met gemengde gevoelens ontvangen. Kaupthing, verreweg de grootste bank, noemde de verhoging in een reactie „niet de beste manier om de IJslandse kroon te steunen” en stelde dat de munt „nog steeds in een tamelijk delicate situatie verkeert”. Vilhjalmer Egilsson, voorzitter van de IJslandse werkgeversorganisatie, noemde de verhoging onnodig. De centrale bank heeft zichzelf in een hoek gedreven, aldus Egilsson.

De beursindex van Reykjavik steeg gisteren met ruim 6 procent. Vanochtend ging de index met 0,5 procent omhoog. Het aandeel Kaupthing steeg 1,5 procent. De koers van Kaupthing steeg vorige week circa 20 procent op de Zweedse beurs, waar de bank ook een notering heeft, doordat een Zweedse bank aandelen bijkocht.

De koersval van de IJslandse kroon sinds het begin van dit jaar wordt veroorzaakt door gebrek aan vertrouwen in de IJslandse economie en de grote buitenlandse schuld van de drie banken (Kaupthing, Glitnir en Landsbanki) die samen goed zijn voor 70 procent van de waarde van de beursindex van het land. Het tekort op de betalingsbalans bedraagt nu 16 procent. Vorig jaar bedroeg de economische groei 3,8 procent, dit jaar wordt 1 procent of minder verwacht. De regering heeft een klein overschot op de begroting.

    • Jan Gerritsen