Racoon-zanger Bart van der Weide

Bart van der Weide Foto Rob Walbers (van Racoon) Walbers, Rob

Bart van der Weide is zanger van Racoon en is ook te horen op de benefietsingle voor Tibet Als je ooit nog eens terug kan, waaraan onder meer ook Bløf en Kane meewerkten. Racoon begint deze week aan de Nederlandse clubtournee.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Jezus, da’s echt lang geleden. Volgens mij was het zo’n verzamelplaat met Depeche Mode en Tears for Fears. Daarvoor luisterde ik naar de platen van mijn ouders: Randy Newman – nog steeds mijn grootste held –, Simon and Garfunkel, Lennard Cohen, en heel, heel veel country en western. Mijn eerst gekochte plaat als puber was Indigo Girls, een soort singer-songwriter-country-duo. Ze zijn lesbisch en iets te christelijk naar mijn zin, maar hun harmonieën zijn schitterend.”

En de meest recente?

„Willy Mason: If The Oceans Gets Rough. Het is een ventje van 21 jaar, maar hij klinkt alsof hij 75 is. Zijn diep doordachte teksten zingt met een prachtige, rauwe ondertoon. Maar dat kan ook komen omdat hij een nogal stevige wiet- en hasj-roker is.”

Favoriete plaat?

„Grace van Jeff Buckley. Waarom? Omdat ik een wino ben, een sentimentele eikel. En hij maakte sentimentele muziek die me in mijn hart raakt. Last Goodbye, enzo. Als puber denk je dat de wereld vergaat als een relatie eindigt. Nu betrek ik het op mensen die ik ben verloren. Het is tijdloos.”

Beste dansnummer?

„Alles van Sly and the Family Stone: dikke vette soulfunk ramvol met seks! Als je dat niet goed vindt, dan hou je van klassiek, house, of helemaal niet van muziek.”

Troostplaat?

„JCB Song van Nizlopi. Dat zijn twee singer-songwriters: een contrabassist die tegelijkertijd beatboxt en een zanger-gitarist. Krijg je kippenvel van.”

Wat zou men niet van je verwachten?

„Chris de Burgh! (Lacht) Maar dan wel de oude shit. The head and the heart, dat vind ik echt een mooi liedje.”

Racoon treedt op: vanavond en morgen in Tivoli, Utrecht. Vrijdag in Arsenaal, Vlissingen. En 3/4 in Paradiso, Amsterdam. Het vierde album van Racoon, Before You Leave, is verschenen bij PIAS.

    • Frank Provoost