Pensioenfondsen lijden nu verlies

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in het vierde kwartaal van vorig jaar 5 miljard euro verlies geleden op hun beleggingen.

De grootste verliezen (9,5 miljard euro) leden pensioenfondsen eind vorig jaar op hun aandelenbeleggingen. Maar zij zijn direct begonnen om in reactie op de koersdalingen aandelen bij te kopen. Per saldo kochten zij de laatste drie maanden van 2007 voor 5 miljard euro extra aandelen, zo blijkt uit nieuwe cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) vanmiddag heeft gepubliceerd.

In het lopende kwartaal zijn de verliezen op de aandelenbeleggingen verder opgelopen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar was het rendement van de pensioenfondsen op hun beleggingen van 684 miljard euro per saldo minus 0,7 procent. De drie voorgaande kwartalen sloten de pensioenfondsen wel met een positief rendement af. De Nederlandsche Bank kan desgevraagd geen cijfers geven over het gemiddeld rendement van de pensioengelden in het afgelopen jaar.

Vorige week meldde de centrale bank al dat de financiële positie van de pensioenwereld de eerste maanden van dit jaar duidelijk is verslechterd. De verhouding tussen de waarde van de beleggingen en de pensioenverplichtingen lag eind 2007 nog op een comfortabel niveau van 150 procent. Deze zogeheten dekkingsgraad was medio februari al ingezakt tot 125 procent. Een deel van de terugval komt op het conto van de dalende koersen van aandelen, een deel is het gevolg van de rentedaling, die de waarde van de pensioenverplichtingen verhoogt.

De internationale vermogensbeheerder Fidelity meldde vanochtend dat Nederlanders zich ten opzichte van andere Europeanen het minst zorgen maken om hun pensioen. In Nederland is het percentage bezorgde burgers 38 procent. Het onderzoek werd in november/december 2007 uitgevoerd. Het Europees gemiddelde van bezorgde consumenten is is 68 procent. Duitsers maken zich de meeste zorgen: 86 procent. Overigens weet volgens Fidelity 53 procent van de Nederlanders niet hoeveel geld zij voor hun pensioen betalen en wat het gespaarde bedrag bij pensionering zal zijn.