Ontsteker kernraket verkeerd geleverd

Het Amerikaanse leger heeft in de zomer van 2006 per ongeluk vier ontstekingen voor intercontinentale kernraketten naar Taiwan verscheept, een fout die het Pentagon pas opmerkte toen de Taiwanezen de Amerikanen er op wezen.

Taiwan had eigenlijk vier helikopteraccu’s besteld, maar kreeg ontstekers voor zogeheten Minuteman-raketten opgestuurd. Taiwan heeft de ontstekers, die qua uiterlijk geheel niet op de bestelde accu’s lijken, vorige week teruggegeven.

„Dit kan niet aangeduid worden als nucleair materiaal. Het is een onderdeel voor de ontsteker in de neuskegel van een kernraket”, aldus Michael Wynne, het civiele hoofd van de Amerikaanse luchtmacht. „We zijn hier erg bezorgd over.”

Wynne wilde gisteren niet zeggen wanneer Taiwan de foute levering meldde.

De Verenigde Staten hebben China, dat het sinds 1949 onafhankelijk bestuurde Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, inmiddels over het incident ingelicht. Peking moderniseert zijn leger om de technologische achterstand in te lopen die het heeft op het Taiwanese leger. Taiwans militaire apparaat is grotendeels opgetuigd met Amerikaanse wapens. China vat de Amerikaanse wapenleveranties aan het eiland op als „provocatief”. Het heeft nog niet publiekelijk gereageerd.

De ontstekers kwamen uit vier scheepscontainers op een basis in Wyoming en werden in maart 2005 naar een logistiek opslagcentrum in Utah gestuurd. Waarom ze van daar naar Taiwan zijn verscheept is nu onderwerp van een door de Amerikaanse minster van Defensie Robert Gates bevolen onderzoek. Dat zal zich ook richten op de vraag of Washington met de levering internationale wapenverdragen heeft geschonden.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis werd president Bush over de fout ingelicht en is hij blij dat de onderdelen weer terug zijn. (AP, Reuters)