Noor Sollied vol ambitie coach van Heerenveen

Voetbalclub Heerenveen heeft de Noor Trond Sollied voor de komende twee seizoenen vastgelegd als coach. Hij volgt Gertjan Verbeek op, die na vier seizoenen geen contractverlenging kreeg. Verbeek haalde de afgelopen drie jaar telkens Europees voetbal. Dit jaar staat Heerenveen vier speelrondes voor het einde op de derde plaats.

De 48-jarige Noor Sollied zegt naar Friesland te komen met grote ambities. „Ik kom niet om vierde te worden, ik denk in prijzen”, liet hij weten op de website van de club.

Sollied won in 1993 de Noorse beker met Bodo Glimt en werd daarna trainer van Rosenborg, waarmee hij in 1998 de landstitel won. De Noor ging vervolgens naar België, eerst naar AA Gent en daarna Club Brugge. Met Brugge werd hij landskampioen in 2003 en 2004. In Griekenland won hij in 2006 de dubbel met Olympiakos Piraeus, maar wegens tegenvallende resultaten in de Champions League werd hij er ontslagen. Nu traint Sollied opnieuw AA Gent.

Heerenveen-directeur Yme Kuiper zei gisteren tegen het ANP dat zijn club de Noor al langer volgde. „Het was afwachten tot wij een vacature hadden en hij beschikbaar was.” Het eerste contact dateert volgens Kuiper van januari, na de bekendmaking dat Verbeeks contract niet werd verlengd.

Sollied sprak zich gisteren meteen fel uit tegen de play-offs. „Als je play-offs wilt zien, moet je naar het ijshockey. In het voetbal horen ze niet thuis”, aldus de Noorse trainer.

De nieuwkomer liet ook weten niet blij te zijn met eventuele olympische verplichtingen van enkele van zijn spelers in augustus. „Heerenveen mag niet de dupe worden van zijn eigen goede opleiding.” Foppe de Haan, coach van Jong Oranje maar ook commissaris bij Heerenveen, reageerde meteen. „De Spelen gaan voor, dat hebben de clubs met de KNVB afgesproken. Ik vind dat Sollied nog geen recht van spreken heeft. Ik zal geen zes spelers van Heerenveen selecteren, maar ik neem mee wie ik nodig heb.”