Napraten over de afstraffing

Het Nederlands elftal speelt vanavond in Wenen het oefenduel tegen Oostenrijk. De voetballiefhebbers in het EK-gastland praten nog over de monsterscore in de competitietopper.

Niets in het straatbeeld van Wenen duidt erop dat in Oostenrijk en Zwitserland over ruim tien weken het Europees kampioenschap voetbal begint. Gistermiddag waren monumenten als de Stephansdom en de Staatsopera bedekt onder een dikke laag sneeuw, waardoor er eerder sprake was van een kerstsfeer dan van een voorjaarsgevoel. Met het alpineskiseizoen maar net beëindigd was in de stad nog nauwelijks reclame te zien voor het EK.

De voetballiefhebber in Oostenrijk praat nog na over de eclatante overwinning van Rapid Wien in de topper tegen Salzburg. De Weense lijstaanvoerder gaf de club waar Co Adriaanse volgend jaar trainer is een afstraffing: 7-0, met een ruststand van 5-0. Het was de grootste thuisnederlaag van Salzburg ooit, een drama voor trainer Giovanni Trapattoni. „Wat zal hij zijn spelers in de pauze hebben gezegd?”, vroeg bondscoach Josef Hickersberger van Oostenrijk zich een dag later af bij de persconferentie in voorbereiding op de oefeninterland met het Nederlands elftal.

Hij toonde medeleven met de befaamde Italiaanse oud-voetballer. Dat was niet zo vreemd, want ook Hickersberger weet wat verliezen is. In 2007 verloor het EK-gastland negen van de tien oefenwedstrijden. Alleen het duel met Ivoorkust leverde een overwinning op voor de voetballers uit het Alpenland. Dit jaar bleek Duitsland te sterk (3-0), maar de Oostenrijkers putten hoop uit die exercitie omdat het spel beter was dan in de voorgaande wedstrijden.

De opmerkelijke uitslag in de competitietopper had ook zijn weerslag op de voorbereiding van het Oostenrijkse elftal. Hickersberg kreeg in de media onmiddellijk kritiek. Hem werd verweten dat hij niet lijfelijk in Salzburg aanwezig was geweest om (potentiële) internationals te bekijken. ‘Hicke’ gaf toe dat hij de voorkeur had gegeven aan de verjaardag van zijn 89-jarige moeder, al had hij de wedstrijd op televisie gezien.

Ook komt het merkwaardig over dat de bondscoach slechts één speler van Rapid Wien in zijn – vóór de topper samengestelde – selectie had opgenomen: doelman Helge Payer, die tegen het Nederlands elftal zal keepen. Hickersberger erkende dat het Weense duo Jimmy Hoffer en Stefan Maierhofer, samen goed voor vijf doelpunten in het duel met Salzburg, momenteel de meest dynamische tandem in de Oostenrijkse Bundesliga is. Die hoogste afdeling bestaat uit slechts tien teams. Hoffer maakt al deel uit van Jong Oostenrijk. „Ik had nu ook een andere keuze gemaakt”, biechtte Hickersberger op.

De bondscoach, die na het EK vertrekt, was ontstemd over de afmelding van Martin Stranzl. De middenvelder van Spartak Moskou haakte op de training af met een heupblessure. In de middenlinie is het talent bij de Oostenrijkers dun gezaaid, terwijl daar bij Oranje juist de kracht huist. Met Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Clarence Seedorf heeft bondscoach Marco van Basten een grote luxe aan offensief ingestelde spelers. „We hoeven het Nederlands elftal niet sterk te praten, die ploeg is namelijk heel sterk”, zei Hickersberger.

Het dagblad Österreich suggereerde dat Oranje het oefenduel met de Oostenrijkers niet serieus neemt, omdat Van Basten maandag een streep zette door de geplande veldtraining in Katwijk. Dat was vooral bedoeld om de overbelaste internationals rust te gunnen. Van Basten koos voor het recente duel met Kroatië voor dezelfde aanpak – vooraf alleen een training in het stadion van de wedstrijd – en dat werd gevolgd door een verrassende 3-0 zege.

De Nederlandse trainer Frenk Schinkels verklaarde dat „Oostenrijk voor Oranje überhaupt geen thema is”. Om er vervolgens aan toe te voegen het Nederlands elftal niet als een EK-favoriet te beschouwen „omdat Van Basten te veel experimenteert.” De geboren Rotterdammer Schinkels ging in 1985 als profvoetballer naar Oostenrijk, waar de voetbalbond 600.000 leden heeft. Als coach werd hij in 2006 met Austria Wien landskampioen. Hij werkt nu bij Austria Kärnten. Schinkels is in Oostenrijk een autoriteit op voetbalgebied en werd gevraagd om als EK-ambassadeur op te treden.

Om de beeldvorming over de lakse voorbereiding de kop in te drukken, haastte Van Basten zich bij aankomst in Wenen te verklaren dat zijn team het duel van vanavond in het Ernst Happel Stadion wel degelijk serieus neemt. De bondscoach gaf wel toe dat hij Oostenrijk voornamelijk kent van de skipistes. „Ik verwacht een gemotiveerde tegenstander”, zei Van Basten uit beleefdheid. „Daar moeten we alert op zijn.”

    • Erik Oudshoorn