Macedonië waarschuwt Griekenland

Macedonië zal het overleg met Griekenland over zijn naam afbreken als Griekenland volgende week op de NAVO-top in Boekarest wegens de naamkwestie een veto uitspreekt over een uitnodiging aan Macedonië om lid van de NAVO te worden.

Dat heeft de Macedonische premier Nikola Gruevski gisteren gezegd. Hij beschuldigde Griekenland van „chantage”, waarvoor Macedonië volgens hem niet zal zwichten. Een Grieks veto tegen de toetreding van Macedonië tot de NAVO zal volgens hem „voor lange tijd negatieve consequenties hebben voor de relaties tussen beide landen”. Athene verzet zich al zeventien jaar tegen het gebruik van de naam Macedonië, omdat die historische aanspraken op Grieks Macedonië zou impliceren.

De VN-bemiddelaar in de kwestie, Matthew Nimetz, legde gisteren de Grieken en de Macedoniërs een nieuw compromisvoorstel voor. Over de inhoud is niets bekendgemaakt. (AFP)