Libris nomineert drie vrouwen

Drie vrouwen, een striptekenaar en twee mannelijke romanciers zijn genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2008. Het hoge percentage vrouwen is opmerkelijk; al enige tijd wordt in de literaire wereld gedebatteerd over het feit dat vrouwen te weinig literaire prijzen winnen. De laatste 24 AKO- en Librisprijzen gingen naar mannen.

De favorieten in de lijst zijn Jeroen Brouwers (genomineerd met Datumloze dagen) en Marjolijn Februari, auteur van het veelgeprezen De literaire kring. De vier andere boeken zijn grote tot zeer grote verrassingen: Verder van Marc Legendre, de eerste graphic novel die ooit werd genomineerd voor een literaire prijs, De utopisten van Louise Fresco, universiteitshoogleraar in Amsterdam en columniste van deze krant; Grote Europese Roman van de Vlaamse schrijver Koen Peeters en Sleur is een roofdier van D. Hooijer.

In het juryrapport, dat gisteren in de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd voorgelezen door voorzitter Ton de Swaan, klinkt teleurstelling door over het niveau van de ingezonden boeken. ‘Rozen heten te bloeien op een mestvaalt’, zo begint het rapport. Voorts is er sprake van de ‘stilistische inwisselbaarheid’ en een ‘richtingloos teveel’ in veel boeken. Toch zijn er ‘het hele literaire landschap overschouwend, dus voldoende fraaie rozen te bewonderen’.

De rozen die de jury heeft verkozen, zijn niet door iedereen als literaire hoogtepunten herkend. Vrijdag werd in deze krant het uiterlijk van de graphic novel van Legendre geprezen, maar de nominatie van het boek voor een literaire prijs ‘flauwekul’ genoemd. ‘Precies aan de taal in Legendres boek is namelijk niets te beleven.’ De romen van Fresco werd kritisch besproken in deze krant, de boeken van Hooijer en Peeters kregen een gemengd oordeel. Brouwers en Februari werden geprezen. De winnaar van de prijs, die 50 duizend euro bedraagt, wordt op 6 mei aanstaande bekend gemaakt.