Lasten huiseigenaren met 80 euro gestegen

Den Haag. Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 80 euro meer kwijt aan bijkomende woonlasten. Dat blijkt uit onderzoek van het Coelo, het Groningse centrum voor onderzoek van de economie van lagere overheden, in opdracht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Voornaamste oorzaak van de verhoging zijn de gestegen belastingen, zoals het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting. Van alle kosten die woningeigenaren jaarlijks kwijt zijn, gaat 51 procent op aan de hypotheek. Van de overige woonlasten wordt 45 procent opgelegd door de rijksoverheid. De 80 euro die een gemiddeld huishouden meer kwijt is aan bijkomende kosten gaat voor het overgrote deel (79 procent) naar het Rijk. Het gaat in hoofdzaak om gestegen belastingtarieven veroorzaakt door hogere huizenprijzen.