Kloof tussen Oost en West

dvd

Silence (Chinmoku)

Regie: Masahiro Shinoda € 22,99 ****

Weinig componisten wisten zo effectief de essentie van een film te treffen als de Japanner Toru Takemitsu. De muziek die hij in 1972 componeerde voor Silence van Masahiro Shinoda begint met een eenvoudig barokthema, dat na een halve minuut opeens onderbroken wordt door felle, avant-gardistische dissonanten. Tussen de twee stijlen gaapt een kloof en daarmee geeft Takemitsu meteen een sterke samenvatting van Silence.

In de film – over Jezuïeten die in een tijd dat het christendom verboden was in Japan er toch zendingswerk deden – kunnen Oost en West geen gedeelde grond vinden. De documenten op de dvd benadrukken dat Silence de geschiedenis nauwgezet volgt. Maar de mooiste momenten van de film zijn die waarop de botsing van culturen de historische context juist ontstijgt en de aanwezigheid van de westerlingen in Japan bizar, surrealistisch maakt. Dat gebeurt het best door Japanse acteur Tetsuro Tanba, die onder een dikke laag make-up een Portugese voormalige priester speelt die als een gebroken man door het vreemde land waart.