Internet Weblog van de dag

Filmposter Que la bête meure
Filmposter Que la bête meure

Wraak aan zee. In het weblog Filmvragen stelt Jo Neus de volgende vraag: „20 tot 25 jaar geleden heb ik een Franse film gezien die me bij is gebleven maar de titel en de namen van de spelers ben ik vergeten. Met name de openingsscène zie ik nog helemaal voor me: een spelend kind aan het strand of aan het water, dat naar huis gaat en wordt doodgereden. De vader gaat op zoek naar de dader. Die vindt hij, maar eerst wordt hij verliefd op diens vrouw. Het slot speelt zich op een schip op zee af. De muziek, een lied van Brahms? Strauss?, die de beklemmende openingsscène begeleidde kan ik nog horen. Wat heb ik gezien? Wat heb ik gehoord? Kunt u me helpen?”

Filmkenner Hans Beerenkamp heeft het antwoord: „Zou de muziek door een vrouw kunnen zijn gezongen? Als het de alt Kathleen Ferrier was, die Brahms’ Vier ernste Gesänge vertolkt, dan weet ik om welke film het gaat.

Rond 1970 maakte Claude Chabrol zijn beste films, veelal in de Franse provincie gesitueerde noodlotdrama’s. Ze stonden mede bekend door de kenmerkende eetscènes, metaforen voor de gezapigheid van de kleinburger. Que la bête meure (1969), internationaal ook bekend onder de Engelse titel The Beast Must Die, is wat grimmiger dan de gemiddelde Chabrol-film.”

Lees meer over deze film op nrc.nl/filmvragen