Huizenprijzen in VS verder omlaag

De Amerikaanse consument ondervindt in toenemende mate last van de economische neergang. De huizenprijs in de twintig grootste stedelijke gebieden van het land daalde vorige maand met 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Ook is het consumentenvertrouwen op het laagste punt beland sinds de inval in Irak.

De huizencijfers komen van de Standard & Poor’s Case-Shiller-index, de meest gezaghebbende graadmeter voor huizenprijzen van het land. Sinds het ontstaan van de index, acht jaar geleden, is de daling van de huizenprijs niet zo scherp geweest. De voormalige groeisteden Miami en Las Vegas werden het zwaarst getroffen. De huizenprijzen daalden daar met bijna 20 procent.

Het is de negentiende maand op rij dat de huizenprijs in de VS daalt. Door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt blijft het aantal gedwongen huisuitzettingen groeien. Tegelijkertijd verstrekken banken minder makkelijk leningen, waardoor minder consumenten een huis kunnen kopen. Dat heeft als gevolg dat het overschot op de Amerikaanse huizenmarkt blijft groeien en de prijzen dalen.

Sommige beleggers zagen de plotselinge stijging van de huizenverkoop, die eergisteren door de landelijke makelaarsorganisatie werd bekendgemaakt, als bewijs dat de huizenprijs de bodem heeft bereikt. De meeste economen wijzen echter op de miljoenen woningen die dit en komend jaar nog op de markt komen. Dat kan een prijsdrukkend effect hebben.

Nadat maandag de beurzen op Wall Street positief sloten in reactie op de makelaarscijfers en de hogere verkoopprijs voor zakenbank Bear Stearns, stond de Dow-Jonesindex gisteren het grootste deel van de dag op verlies. De graadmeter sloot met een bescheiden verlies van 0,1 procent.

Ook gisteren maakte de Conference Board, een onafhankelijk onderzoekscentrum, bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS tot het laagste punt van de laatste vijf jaar is gedaald. De verwachtingsindex, die de economische verwachtingen van de consumenten peilt, heeft het laagste punt bereikt sinds het Watergate-schandaal en de eerste oliecrisis in 1973.

Bekijk meer huizencijfers via nrc.nl/kredietcrisis