Het zijn net profvoetballers

Een beetje financiële headhunter heeft een kalender achter zijn bureau hangen met daarop aangegeven de bonusschema’s van al zijn cliënten. Hoe dat zo?

Ja, een headhunter wil precies weten wanneer een bank de jaarlijkse materiële schouderklopjes aan haar personeel uitkeert. Want pas als die zijn voldaan is datzelfde personeel los te weken om zich te kunnen laten doorplaatsen bij een andere bank. De headhunter wurmt zich tussen zo’n transfer, of zit er achter, en vangt daar zijn bemiddelingsfee van. De overstapper vangt dubbel: de bonus bij zijn oude werkgever, tekengeld bij zijn nieuwe. De financiële arbeidsmarkt heeft veel weg van de wereld van het overbetaalde voetbal. Loyaliteit tot aan het eigen bankafschrift.

Bij ABN Amro zijn de bonussen net binnen, zo blijkt uit enkele verse personeelswisselingen. Gisteren maakten drie managers van de bank bekend over te stappen naar een concurrent. Robert Specken en Jean-Luc Zéguers zijn in dienst getreden van ING; Jeroen Drost wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van NIBC.

Bankverzekeraar ING geeft met de benoeming van de twee dertigers aan serieus werk te willen maken van de ambitie om met de divisie Wholesale de rol van ABN Amro over te nemen als belangrijkste zakenbank van Nederland. Eerder dit jaar trok ING al twee andere, wat hogere zakenbankiers van ABN Amro aan: Gerbrand ter Brugge en Maurits Duynstee. De eerste stap in hun plan van aanpak is geslaagd: enkele hardwerkende, ambitieuze medewerkers meetrekken. Dan volgt, zo is de hoop, stap 2 vanzelf: de klanten.

Dat de geplaagde Haagse zakenbank NIBC Jeroen Drost heeft aangesteld als opvolger van de uitgespeelde Michael Enthoven, is geen verrassing. Zijn naam circuleerde al geruime tijd in financiële kringen voor deze post. En voor Drost was geen voorname plek beschikbaar bij het ABN Amro onder de nieuwe eigenaren, Fortis en Royal Bank of Scotland. De huidige directeur-generaal voor de regio Azië volgt zijn collega Jan Sijbrand die een maand geleden al door NIBC als nieuw bestuurslid werd binnengehaald.

Het drietal van gisteren vult een al eerder dit jaar opgemaakt lijstje van uittredende (top)functionarissen van ABN Amro aan. Voorlopig lijkt de voorspelling uit te komen dat de leegloop bij de bank die was, zich onverdroten doorzet na het opstrijken van de bonussen over 2007. Benieuwd wat De Nederlandsche Bank ervan vindt. Die gaf vorig jaar groen licht aan de opsplitsing van ABN Amro onder de nadrukkelijke voorwaarde dat voldoende sleutelfunctionarissen zouden aanblijven. Voor de continuïteit.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen