Het zijn jongens. Uit België

cd pop

Girls In Hawaii: Plan Your Escape ***

De ‘girls’ zijn eigenlijk jongens, en ze komen niet uit Hawaii maar uit België. Uit Wallonië om precies te zijn, maar deze Franstalige muzikanten zingen, net als taalgenoten The Tellers, in het Engels. Achter deze afleidingsmanoeuvres schuilt een band die het grote gebaar niet schuwt. Want zoals meer Belgische collega’s zoeken ook deze muzikanten naar eigen uitdrukkingsvormen: Girls In Hawaii tovert met klank. De herkomst van die klanken is de gitaar, maar dat is nauwelijks meer te horen. De gebroeders Wielemans en Vancauwenberghe geven het snaarinstrument een ruimtelijke galm of vervormen het tot een ondefinieerbare zindering van tonen die rond de stem van zanger Antoine Wielemans golven. Ook de nummers – als This Farm Will End Up In Fire, Bored of Grasshopper – zijn niet volgens een strak stramien opgebouwd. Ze nemen de tijd om verschillende richtingen te exploreren. Zo duurt het even voordat de vorm zich aftekent, maar dan blijft er in veel gevallen iets hemelbestormends over. Met, verstopt in het gelaagde geluidsbeeld, een aan de Beach Boys verwante uitbundigheid.

    • Hester Carvalho