Groeninks rechterhand

Jeroen Drost wordt de baas bij de Haagse zakenbank NIBC. Hij moet NIBC weer op weg helpen na het rampjaar 2007.

Jeroen Drost, nieuwe baas NIBC

Je zou het een lange garden leave kunnen noemen. De periode van drie maanden die bankiers in acht moeten nemen bij een overstap van de ene naar de andere bank (een soort concurrentiebeding) duurt bij voormalig ABN Amro-bankier Jeroen Drost precies vijf maanden. Op 21 december zegde hij zijn baan per 1 januari 2008 op bij zijn eerste en tot dan toe enige werkgever. En per 1 mei begint hij bij de Haagse zakenbank NIBC als bestuursvoorzitter. Hij volgt Michael Enthoven op, die eerder dit jaar zijn vertrek bekendmaakte, onder meer wegens de problemen van de bank door de kredietcrisis en het mislukken van de overname van NIBC door de IJslandse bank Kaupthing. „We hebben ons huiswerk niet goed gedaan”, erkende Enthoven op 22 februari.

Drost is in korte tijd de tweede ABN-bankier die de gelederen van NIBC komt versterken. In februari maakte de bank bekend Jan Sijbrand van ABN Amro aan te trekken als opvolger van de eveneens gedwongen opgestapte risicomanager Jurgen Stegmann.

De jurist en econoom Drost (hij studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam) begon in 1986 bij ABN Amro als management trainee. Begin jaren negentig werkte hij enkele jaren in Londen om vervolgens aan een snelle carrière bij de bank te beginnen. Laatstelijk was hij bestuursvoorzitter van ABN Amro Azië, opererend vanuit Hongkong.

Drost maakte bij ABN Amro naam als strateeg. Hij vergezelde voormalig topman Rijkman Groenink naar Italië toen ABN overhoop lag met de Italiaanse centrale bank over de overname van Antonveneta. Ook was Drost betrokken bij de structuurhervorming van ABN Amro in 2005. Daarbij werd besloten de toenmalige structuur (gebaseerd op producten en segmenten) overboord te zetten en weer te kiezen voor geografische aansturing van de bank. Zodoende ontstond de vacature bestuursvoorzitter Azië, een baan waar Drost op 1 januari 2006 mee aan de haal ging.

In een interview met het blad Management Scope was hij lovend over Hongkong: „Iedereen heeft het beeld van alleen maar wolkenkrabbers, maar 70 procent van Hongkong bestaat uit natuur”, aldus de golfliefhebber.

Drost was een van de weinigen topbankiers die nagenoeg direct opstapte na de overname van ABN Amro door Royal Bank of Scotland (RBS), het Spaanse Santander en het Belgische Fortis. Voor hen was geen plaats bij de opgesplitste bank, vonden zij zelf. Drost zou een baan als baas van de divisie grote bedrijven bij RBS Nederland hebben laten schieten, hij was te vergroeid met het ‘oude’ ABN Amro om daar nog zin in te hebben.

Bij NIBC zal Drost zich de eerste tijd vooral bezig moeten houden met het uitzetten van een nieuwe strategie. De zakenbank zag vorig jaar eerst een geplande beursgang mislukken, daarna werd de bank zwaar geraakt door de crisis in de markt van hypotheekobligaties en vervolgens liep een overname door Kaupthing mis wegens de problemen op de geldmarkt. Grootaandeelhouder en commissaris Christopher Flowers zei vorige maand bij de presentatie van de jaarcijfers van NIBC dat hij wil dat de bank uitbreidt. Flowers zei uit te zijn op overnames in Europa en hij wil dat NIBC voorlopig doorgaat als zelfstandige bank.

Drost, die na zijn vertrek bij ABN Amro met zijn vrouw en twee zoontjes in Hongkong is blijven wonen, zal hoe dan ook even moeten wennen aan de schaalgrootte bij NIBC. In Azië bestierde hij kantoren in zeventien landen en een staf van 17.000 man. NIBC opereert weliswaar vanuit Den Haag, Brussel, New York, Frankfurt, Londen, Singapore, maar telt ‘slechts’ 700 werknemers.

    • Egbert Kalse