‘Gemeente; ammehoela!’

Toen de Arnhemse gemeenteraad, met steun van de voltallige PvdA-fractie, voetbalclub Vitesse vorige week een schuld van 11 miljoen euro kwijtschold, was voor hem de maat vol. Voormalig PvdA-gemeenteraadslid Leendert Scholten besloot een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. „Dit kost iedere Arnhemmer 76 euro. Per gezin met twee kinderen is dat 300 euro.”

Waarom bent u zo boos?

„Zo boos ben ik niet, maar ik vind gewoon dat er geen overheidsgeld naar een bedrijf moet gaan. Dat is verboden volgens de Europese regels, want het betekent oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere voetbalbedrijven. En ik snap überhaupt niet dat er zoveel geld wordt besteed aan een sport. De gemeente zegt dan dat de burger er niets van merkt, omdat het geld uit de reserves komt. Ja, ammehoela; die reserves zullen toch ook ooit weer moeten worden aangevuld. En dan komt de rekening alsnog bij de burger terecht.”

Wat kan Brussel doen?

„Ik heb de zaak eerst bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit gemeld, maar daar kunnen alleen bedrijven een klacht indienen. Ze verwezen me door naar de Commissie, waar ook burgers kunnen klagen, gewoon via e-mail. Ik hoop dat ze de zaak onderzoeken en eventueel terugdraaien. Al is de kans daarop niet groot, dat weet ik ook wel.”

Nee, want als het om steun aan voetbalclubs gaat, zwijgt Brussel meestal.

„Ja, klopt, maar ik vind dit zo belangrijk dat ik het toch wil proberen. Ik ben in 2003 uit de raad gestapt, omdat de gemeente Arnhem Vitesse toen ook al uit de schulden wilde helpen. Ik kon dat niet verantwoorden tegenover mijn achterban.”

Waarom grijpt de EU niet in, denkt u?

„In het voetbal spelen tegenwoordig allerlei grote belangen. Daarom zullen ze in Brussel wel voorzichtig zijn. Regels die voor de hele maatschappij gelden, lijken voor het voetbal vaak niet op te gaan. Maar anderzijds kan de Commissie ook pas reageren als er geklaagd wordt.

„Toen de voorzitter van [de Doetinchemse voetbalclub] De Graafschap aan de EU vroeg of de gemeente vijf miljoen euro steun mocht geven, luidde het antwoord in ieder geval ‘nee’. Ik heb trouwens gehoord dat de sponsor van [de Nijmeegse club] NEC ook overweegt een klacht in te dienen. Dat zou de zaak wel wat meer gewicht geven.”

U bent niet bang voor boze voetbalsupporters?

„Ach, er staan wel wat dingetjes op de site van Omroep Gelderland, maar daar word ik niet echt bang van, nee. Ook dat is emotie, denk ik dan maar. Als mensen dat op die manier kwijt raken, dan vind ik dat prima.”

Lees reacties Arnhemmers via:nrcnext.nl/links

    • Wilmer Heck