Fraude vermoed bij thuiszorg voor moslims

Politie en justitie hebben gisteren vier bestuurders van een islamitische thuiszorginstelling aangehouden voor fraude met AWBZ-gelden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van valsheid in geschrifte, verduistering, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

De vier komen uit Schiedam en Rotterdam. Hoe hoog het bedrag is dat zij van hun cliënten hebben verduisterd, is nog niet bekend. Het OM schat dat het om miljoenen euro’s gaat.

De verdachte uit Schiedam is een salafistisch prediker. Het OM vermoedt dat hij de mensen heeft opgelicht voor eigen gewin en niet voor een hoger doel. Justitie heeft beslag gelegd op zijn bankrekeningen.

De mannen richtten zich volgens het OM vaak tot mensen die de Nederlandse taal of regels onvoldoende machtig zijn. „De rechtspersoon regelde zoals het er nu naar uit lijkt te zien alles: van aanvraag tot uitkering”, aldus de woordvoerster.

Als gemachtigde zouden zij zich het verschil tussen aanvraag en uitkering hebben toegeëigend. „Uit verder onderzoek moet blijken of de cliënten wisten op hoe veel zorg zij recht hadden.” Voor de gedupeerden is geregeld dat een andere thuiszorginstelling de zorg overneemt als de U en Zo ophoudt te bestaan.

Politie en justitie kwamen achter de fraude met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura door meldingen van het meldpunt ongebruikelijke transacties. Een uitkering voor een persoonsgebonden budget (PGB) of zorg in natura (ZIN) vindt plaats vanuit de AWBZ-gelden.

Agenten hebben gisterochtend in Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en Eindhoven doorzoekingen verricht in vier kantoren en vijf woonhuizen. De instelling heeft vestigingen in meerdere plaatsen.

U en Zo noemt zich op zijn website „een zorginstelling met een islamitische grondslag” die „is ontstaan om te voorzien in de zorg aan hulpbehoevenden met een islamitische achtergrond”. De site is inmiddels offline „i.v.m. werkzaamheden”. (ANP)