Film van de dag

Jürgen Prochnow als kapitein Henrich Lehmann-Willenbrock van de Duitse onderzeeër in Das Boot (1981). scene uit de film Das Boot (1981) FOTO: Bavaria Film Das Boot (Wolfgang Petersen, 1981) RTL7, 20.30-23.20u Peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. Met Jürgen Prochnow en Herbert Grönemeyer. Bavaria Film

Das Boot. Het komt vaak voor in films: sympathie voor de schurken die een perfecte kraak willen zetten of domweg proberen te ontsnappen aan de sterke arm der wet. Maar de variant die regisseur Wolfgang Petersen koos voor Das Boot was zelden vertoond. Hij slaagt erin, door prima regie en bijna perfecte montage, de kijkers te laten meevoelen met een stelletje nazi’s in een onderzeeboot. Je weet dat als deze U-Boot aan zijn achtervolgers zal ontsnappen, hun volgende opdracht weer zal zijn een geallieerd konvooi te torpederen. En toch wil je dat ze door de blokkade glippen om te kunnen bunkeren in een veilige haven. Aangevoerd door Jürgen Prochnow, wiens pokdalige gezicht daarna meteen wereldberoemd was, verovert de crew de harten van de neutrale toeschouwer, zoals dat in sporttermen heet. Een film die de logica der wetten van filmmaken bewijst. (Wolfgang Petersen, 1981, D), RTL7, 20.30-23.20u.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

‘Das Boot’

Op de foto bij de Film van de dag Das Boot (26 maart, pagina 23) staat niet Jürgen Prochnow als de kapitein van de Duitse onderzeeër, zoals het onderschrift meldt, maar Erwin Leder, die een van de machinisten speelt. De bemanning bestond uit Duitse militairen, die niet als ‘nazi’s’ hadden mogen worden betiteld in het bijschrift.